PT Cup již podvanácté

PT Cup již podvanácté

V sobotu 21. prosince se uskutečnil ve sportovní hale SSK již 12. ročník futsalového turnaje PT Cup. Turnaj, který pořádá spolek Plniči trubiček, se hrál poprvé v roce 2008 za účasti 20 družstev. Tento počet vydržel až do 8. ročníku v roce 2015. O rok později kvůli nevyhovujícímu termínu bylo družstev pouze třináct, další dva roky přizpůsobili pořadatelé rozpis turnaje účasti 16 týmů. Letos vinou posunutého termínu futsalových soutěží druhé ligy, divize a krajského přeboru startovalo opět „jen“ 13 družstev.
Turnaj v průběhu let získával svou prestiž. Zúčastnili se jej například i někteří prvoligoví fotbalisté či hráči české reprezentace ve futsale a malém fotbale. Například Jan Štohanzl (hráč Jihlavy, Teplic, Bohemians, Mladé Boleslavi, Slavie Praha a Zbrojovky Brno), David Cupák (reprezentant české futsalové reprezentace), Jan Koudelka (mistr světa s reprezentací ČR v malém fotbale) nebo Zbyněk Trdý (legenda z Lískovce).
Mezi družstvy se postupně začaly objevovat týmy hrající futsalové soutěže na vysoké domácí úrovni, a dokonce se turnaj pětkrát uskutečnil i s mezinárodní účastí. Během těch několika let zde mezi sebou bojovaly týmy z druhé futsalové ligy jako domácí Květnice Tišnov, Žabinští vlci Brno nebo Tango Hodonín. Několik turnajů v tišnovské hale odehrály týmy z Hustopečí, Jaroměře, Prahy a pětkrát dokonce přes moldavské velvyslanectví i družstvo Zimbru Olymp. Památné byly vždy zápasy mezi výběry Jiřího Chlupa a Květnicí Tišnov, kde šlo opravdu doslova o bratrovražedný souboj a mnohdy se zápas nevyhnul i nějaké potyčce. V posledních letech nejenom na hřišti vyniká hlavně družstvo Trubiči plniček, které je poskládáno opravdu z různých koutů Evropy. Nastupují za ně například bývalý talent Manchesteru United Paulo Karochinho nebo „brazilský árijec“ Citrinho.
PT Cup již třetím rokem spolupracuje se sdružením NEVZDAVEJTO.CZ, které založili dva mladí muži, Jakub Šudák z Předklášteří a Martin Krček z Kladna. Oba chlapce kromě přátelství spojuje bohužel i společná nemoc, která nese název svalová dystrofie.
Letošní ročník byl nesmírně vyrovnaný. Ze dvou skupin postoupily do play-off vždy první čtyři týmy a vyhrát mohl opravdu kdokoliv. Rozhodla nakonec zkušenost. Z vítězství se zaslouženě radoval výběr TJ Šerkovice, složený z bývalých hráčů Květnice Tišnov, který pod vedením Jiřího Pavlíčka v loňském roce suverénně zvítězil ve 3. lize malé kopané v části Blanensko. Šerkovice ve finále vyzvaly družstvo Fanklub defenzivního fotbalu, za který nastupují bývalí tišnovští fotbalisté a momentálně hráči Moravské Slavie Brno Dominik Pořízek a Dominik Bartoš. Zápas skončil i přes převahu hráčů Šerkovic 0:0 a o vítězi rozhodly až pokutové kopy. Ten poslední proměnil Michal Neudecker a rozpoutal vítězné oslavy. Třetí místo vybojoval tým Tango Hodonín, poskládaný převážně z hráčů druhé futsalové ligy. Čtvrtí skončili Šakalové pod vedením nejlepšího aktuálního fotbalisty Tišnova a okolí Kevina Babičky, bývalého hráče Zbrojovky Brno. Domácí družstvo Plniči trubiček podlehlo stejně jako v loňském roce ve čtvrtfinále Tangu Hodonín, tentokrát v poměru 0:1.
Letos v prosinci se tedy uvidíme potřinácté, a jak jednou pronesla do místní televize legenda z Holmenkollenu Marcel Marek: „Možná bude i ohňostroj.“

Václav Seyfert ml.

Další článek:
Předchozí článek: