S knížkou do života

S knížkou do života

V roce 2018 se Česká republika připojila k mezinárodnímu projektu „Bookstart“, který již řadu let probíhá cca ve dvaceti zemích světa. Svaz  knihovníků a informačních pracovníků ČR se přidal s vlastní verzí projektu: „S knížkou do života“. A tak jsou v mnoha obcích ČR nově narození občánci uvítáni na svět také knihovnami, přesněji řečeno speciálními knižními dárky pro ně a jejich rodiče, které jim zástupci knihoven předávají. V letošním roce se do tohoto projektu po dohodě s městem Tišnov zapojí i tišnovská knihovna.
Cílem této aktivity je podpora verbálních schopností a imaginace nejmenších dětí a probuzení jejich zájmu o knihy a čtení. Zároveň chceme, aby  rodiče pochopili význam čtenářských dovedností pro rozvoj dítěte i jeho budoucnost. Nově tak budou v Tišnově rodiče s novorozenými dětmi při vítání občánků zdarma dostávat dárkový set, který obsahuje kufřík s logem projektu, knížku pro děťátko, speciální kalendář s podněty a doporučeními pro rodiče, seznamy doporučené literatury pro nejmenší čtenáře i rodiče, licenci na audioknihu a certifikát k registraci miminka do tišnovské knihovny. Knihovna v rámci projektu připravuje různé programy. Především je to pravidelný „Knižní klubík“ určený pro rodiče zapojené do projektu, které zajímá, co číst nejmenším dětem, nebo hledají nápady na hry a říkanky či se chtějí seznámit s novými lidmi. Součástí těchto aktivit budou také zajímavé besedy o výchově a vývoji dětí. Aktuální informace najdete na webových stránkách www.mktisnov.cz.
Věříme, že nám všem záleží na budoucnosti našich dětí. I když děti zpočátku nemluví, velmi citlivě vnímají vše, co se kolem nich děje. Již od narození preferují zvuk lidského hlasu před jakýmkoliv jiným sluchovým podnětem. Pro vývoj vnímání a porozumění řečovým podnětům je vhodná stimulace dítěte vyprávěním a předčítáním. Jednou z nejdůležitějších věcí, jež můžeme pro své děti udělat, je věnovat jim od nejútlejšího věku svůj čas a strávit jej společně nad knihou. A právě proto i Vám tišnovská knihovna přináší projekt „S knížkou do života“ a nabízí svou pomoc. Těšíme se na setkání.

Dagmar Kopřivová

Další článek:
Předchozí článek: