Jeff Alkire Quartet

Jeff Alkire Quartet

Vydatný předkrm z amerického jazzu

Vloni na jaře dostal Tišnov poprvé možnost uspořádat koncert, který se stal součástí renomovaného brněnského JazzFestu. Pokračování této započaté
tradice nás čeká i letos, ale ještě před tím budeme mít možnost ochutnat více než výživný předkrm. Stane se tak v pondělí 24. února, kdy ve velkém sále Městského kulturního střediska vystoupí se svou skupinou americký jazzový altsaxofonista Jeff Alkire.
Pokud budete o Jeffu Alkireovi hledat na síti podrobnější informace, pravděpodobně nejprve narazíte na baseballistu téhož jména. Dalším brouzdáním se ale dostanete i k osobní internetové stránce toho Jeffa, který nás tentokrát zajímá více a který návštěvníky svého webu vítá opravdu silným vyznáním:
Když jsem schopen ztratit veškerý smysl pro sebe sama a napojím se na radostné hučení vesmíru, rozšiřuje hudba můj pohled, spojuje mě s ostatními a povznáší mého ducha. Nemusí jít nutně o noty, které hrajeme. Jde vlastně o myšlenky, které se snažíme sdělovat, a o pokoru, kterou vyjadřujeme. To je to, co lidmi opravdu hýbe, na co lidé reagují. Cítí to! A to je můj cíl při každém vystoupení. Aby všichni odtamtud odcházeli s lehčím pocitem bytí – s větší radostí, která objímá dobro. Pro mě je hudba právě o tomhle.
Jeff Alkire se profesně vzdělával na legendární bostonské Berklee College Of Music, studoval též na Kalifornském uměleckém institutu, kde dosáhl v oboru jazzové hry bakalářského i magisterského titulu. Po ukončení studií se přestěhoval do Austrálie a působil na univerzitě v Adelaide. Následně absolvoval mnohá turné s více než věhlasnými kolegy – z nich především slavný černošský zpěvák Ray Charles, bluesman John Lee Hooker, kontrabasisté Charlie Haden, Chuck Israels a John Patitucci či vibrafonista Terry Gibbs patří mezi opravdové legendy. V současnosti žije Jeff Alkire v kalifornském Sacramentu, vyučuje na několika vysokých školách a také opravuje hudební nástroje, především samozřejmě saxofony. Jako leader má na kontě alba Another Day, Tak’in Notes, One Summer In Winters či Some Byrds Like To Fly, z velké většiny zaplněné jeho vlastními skladbami.
Na současném „moravském“ turné bude Jeffa doprovázet v Berlíně narozený americký klávesista Benny Lackner a česká rytmika, kterou tvoří  kontrabasista Tomáš Liška a bubeník Tomáš Hobzek. Oba jsou špičkovými instrumentalisty, kteří v Tišnově již několikrát vystupovali a vedle různých jazzových sestav hrají v poslední době například i s Druhou trávou Roberta Křesťana.

Václav Seyfert

Další článek:
Předchozí článek: