Rok 2019 s Ekoporadnou Tišnovsko

Rok 2019 s Ekoporadnou Tišnovsko

Začátkem prosince zakončila ekoporadna rok 2019 diskuzní přednáškou na téma Přírodní bohatství Květnice. Byl to příjemný večer nabitý informacemi. Jednak povídáním o organismech žijících na Květnici, ale i o problémech týkajících se ochrany této velmi cenné přírodní památky.
Všichni účastníci byli velmi rádi, že se akce zúčastnil i pan doc. Jan Lacina, který má nedocenitelnou zásluhu o ochranu a péči o přírodní bohatství Květnice. Pan docent, kromě zajímavého vyprávění o vegetaci Květnice, představil i plán péče o lesní porosty Květnice. Na tomto dokumentu
intenzivně a pečlivě pracoval více než rok, protože určuje management lesních porostů na dalších deset let.

Velmi děkujeme tišnovským fotografům! Pan Miloš Buček a pan Josef Permedla poskytli krásné fotografie Květnice. Pan Zdeněk Pásek své fotografie doplnil povídáním o motýlech žijících na Květnici. Naše ekoporadkyně Tereza Karasová představila nejvzácnější a nejzajímavější živočichy. Na závěr jsme vyhodnotili, že téma přírodní bohatství Květnice je velmi široké a zasloužilo by si uspořádání samostatné konference, možná i celodenní.

V uplynulém roce jste se mohli s ekoporadnou zúčastnit řady diskuzních přednášek nebo již tradiční oslavy Dne Země čištěním toku Závistky. Květnová fairtradová snídaně byla opět příjemnou příležitostí k setkání a ochutnání fairtradových výrobků. V podzimních dnech jste
se, spolu s námi, mohli zapojit do akce Týden bez odpadu v Tišnově organizované spolkem Hojnost. Začátek října jste si mohli zpestřit lovením „breberek“ v Besénku na exkurzi Život na dně vod. Bleší trhy či každoroční vycházka za stromy na Den stromů patří mezi naše každoroční aktivity. Doufáme, že i letošní ročník Soutěží o nejkrásnější květinové výzdoby a stromy zviditelnil krásné prostředí tišnovských zahrádek a balkonů.

Děkujeme všem účastníkům soutěží a přednášek, přednášejícím, hostům! Děkujeme Městské knihovně Tišnov za poskytnutí prostor. Děkujeme všem ochráncům a milovníkům přírody na Tišnovsku, kteří se zajímají o to, co se děje kolem nás. Přejeme vesele prožité Vánoce a těšíme se na Vás na dalších ekoporadenských akcích v nastávajícím roce 2020.

Hana Ondrušková

Další článek:
Předchozí článek: