85 let organizace tišnovských zahrádkářů

85 let organizace tišnovských zahrádkářů

Dne 22. února 1934 byl dán podnět k založení Spolku zahrádkářů a přátel přírody v Tišnově. Dne 10. května 1934 byl spolek zapsán v listině povolených spolků Zemským úřadem v Brně. Předsedou byl zvolen profesor Jan Kosík a spolek měl 46 členů. Za celou dobu 85 let trvání organizace zahrádkářů v Tišnově nedošlo nikdy k přerušení její činnosti. Toto výročí jsme letos oslavili uspořádáním výstavy v Městském kulturním středisku Tišnov v době Václavských hodů. Přes letošní neúrodu se podařilo na výstavě ukázat 120 vzorků jablek a hrušek a zhruba stejné množství zeleniny a představit tišnovské zahrádkáře netradičním uspořádáním výstavy. Součástí výstavy
byla i včelařská expozice Josefa Permedly. Byla vyhlášena soutěž „Ovocné buchtování“ o nejlepší ovocný výrobek. Uspořádali jsme v rámci výstavy výtvarnou soutěž žáků základních škol z Tišnova a Předklášteří na téma ovoce a zelenina. Výstava byla návštěvníky kladně hodnocena.
V letošním roce jsme také provedli velkou opravu podlahy moštárny postavené v roce 1970. Po 49 letech to byla první větší oprava. Mohli jsme se do opravy pustit díky finanční podpoře města Tišnova, protože jako nezisková organizace bychom celou akci finančně nezvládli. Proto patří Radě a Zastupitelstvu města Tišnova náš veliký dík. Letošní sezona moštování proběhla po velké opravě bez závad a opravené prostory odpovídají dnešním podmínkám.

Karel Strommer

Další článek:
Předchozí článek: