Malé ohlédnutí za velkou oslavou

Malé ohlédnutí za velkou oslavou

Vážení čtenáři Tišnovských novin, ráda bych se s vámi podělila o svoje zážitky, kdy jsem byla na počátku listopadu v Římě spolu s třemi tisíci poutníky
na národní pouti k 30. výročí svatořečení Anežky České, dcery královny Konstancie, zakladatelky kláštera Porta coeli.
Ve vatikánských bazilikách jsme děkovali za 30 let svobody a prosili sv. Anežku a ostatní naše světce o stálou přímluvu za český národ. Všechny bohoslužby byly doprovázeny orchestrem Hudby Hradní stráže a Policie ČR pod vedením plk. Zástěry a pěveckými sbory Collegium Hortense, Entropie, Pěvecký sbor SGU a SmoG. To byla opravdu síla a krása v tak posvátných prostorách, které jsem ještě nezažila. Stejně jako Reprezentativní
koncert „České nebe“ – cyklus duchovních kantát, v Lateránské bazilice. Velmi mě nadchla svojí spontánností a strhujícím projevem Schola brněnské mládeže.
Na Svatopetrském náměstí jsme se na generální audienci setkali s papežem Františkem. Byl to pro nás velmi silný zážitek! Při této příležitosti jsme Svatému otci předali dar – charitativní sbírku pro chudé a potřebné společně se sochou Koruny sv. Anežky České odlité z bronzu z dílny sochaře D. I. Trubače. Byla věnována jednotlivými občany naší vlasti, kteří na ni přispěli svými dary.
Máme velkou radost, že socha naší svaté Anežky České bude umístěna v bazilice sv. Petra ve Vatikánu u oltáře sv. Václava a že náš český národ bude mít v těchto dvou světcích důstojné zastoupení v nejdůležitějším chrámu na světě.
Sv. Anežko, děkujeme za svobodu pro naši zemi a nepřestávej nad naším národem držet svoji ochrannou ruku!

Libuše Čermáková

Další článek:
Předchozí článek: