Co je nového u tišnovských zahrádkářů

Co je nového u tišnovských zahrádkářů

Druhý podzimní zájezd pořádaný naší organizací nás zavedl na Slovensko. Konkrétně na výstaviště Expo Center Trenčín na 10. ročník výstavy ovoce a potřeb pro zahrádkáře a včelaře – JAHRADA 2019.

Vystavovatelé představili své výpěstky – ovoce, zeleninu, květiny, okrasné dřeviny – a floristické práce dospělých i mládeže. S velkým zájmem jsme si vyslechli zajímavou instruktáž řezu ovocných dřevin. V rámci doprovodného programu probíhala výstava Senior Expo 2019 pod názvem „Zlaté ruky“ s ukázkou ručních prací seniorů z celého Slovenska.

V odpoledních hodinách jsme navštívili národní kulturní památku Slovenska – trenčínský hrad, který je charakteristickou dominantou nejen samotného města, ale také středního Pováží.

Dnešní hrad vznikl pravděpodobně na místě hradiště a sloužil jako královský strážní hrad. První prokazatelnou stavbou na návrší byla kamenná obytná věž a rotunda z 11. století. Pověstná je Studna lásky, známá legendou o tragické lásce Turka Omara ke krásné Fatimě.  Latinský nápis vrytý do hradní skály, který pochází z roku 179 n. l., je důkazem pobytu Římanů ve střední Evropě. Vznikl na počest vítězství Marka Aurelia nad Kvády. Poslední akcí v tomto roce bude adventní zájezd „Zahrádkáři dětem“ do skanzenu Betlém Hlinsko, Peklo Čertovina u Hlinska s návštěvou Luciferova doupěte. Vstupné dětem hradí ZO ČZS. Informace naleznete na www.zahradkari.cz/zo/tisnov.

Alenka Vykypělová, která připravuje naše zahrádkářské zájezdy, plánuje na jaro 2020 Floru Bratislava, návštěvu Grobu s ochutnávkou husích specialit nebo bratislavský hrad.

Těšíme se na setkání na zájezdech.

Jarmila Ondrová

Foto: Karel Strommer

Další článek:
Předchozí článek: