Týden, nebo rovnou rok bez odpadu?

Týden, nebo rovnou rok bez odpadu?

V prvním zářijovém týdnu za finanční podpory města Tišnova uskutečnil spolek Hojnost akci Týden bez odpadu. Dobrovolnice ušily přes šedesát látkových a záclonových pytlíků. Během sobotních trhů na náměstí jsme všechny rozdali a celá událost tím byla zahájena. Někteří návštěvníci je hned začali plnit zeleninou a rovnou tak započali svoji cestu za minimalizací igelitových sáčků.

Kreativní duše si přišly na své v Inspiru, kde mohly na jednom z workshopů ušít látkovou tašku nebo vlastní látkový pytlík. Širší veřejnost si na přednášce o minimalismu vyslechla tipy, jak nakupovat, jak vyhazovat a kde hledat pocit štěstí. Pro studenty a studentky gymnázia byla připravena mezigenerační debata o bezodpadovosti. První ročník akce se tak z našeho pohledu velmi vydařil.

Tím ale vše nekončí, právě naopak! Celý Týden bez odpadu byl především ochutnávkou a inspirací pro všechny, koho téma zero-waste zajímá. Teď je na nás ta těžší práce. Vzít svoje odhodlání a přetavit ho v činy. Nosit si vlastní krabičku, sáček nebo tašku na nákupy a co nejvíce se vyhýbat těm jednorázovým. Naštěstí nám v tom některé obchody pomůžou. Z iniciativy Ekoporadny vznikl seznam obchodů v Tišnově, kde vám rádi naváží jídlo do vlastní krabičky. A když u pokladny zjistíte, že jste si zapomněli svoji látkovou tašku, nevadí! Můžete si ji ze speciálního stojanu půjčit (a příště zase vrátit). Seznam obchodů budeme udržovat aktualizovaný na webu www.hojnost.org.

Pokud vás také baví pomáhat ostatním dělat první krůčky v bezodpadovém nakupování, připojte se k naší výzvě a šijte přes zimu látkové pytlíky a tašky. Na jarních trzích je budeme opět rozdávat všem, kdo o ně budou mít zájem.

Markéta Horáková Lazarová, členka spolku Hojnost

Foto: Libor Šuhajda

Další článek:
Předchozí článek: