Den zdraví s ošetřovatelkami

Den zdraví s ošetřovatelkami

Zdraví je pro nás jednou z nejdůležitějších hodnot, a tak se učitelé a studentky z oboru ošetřovatel ze Střední školy a Základní školy Tišnov rozhodli uspořádat Den zdraví. V pondělí 10. června v parku před radnicí vybudovali stánek, kde bylo možné nechat si změřit krevní tlak, pulz i hodnotu krevního cukru – glykemii, dozvědět se něco o léčivé síle bylin, které rostou v našem okolí. Také si příchozí mohli zkusit první pomoc u zástavy srdce a jiných poranění.

Návštěvníky zaujalo měření tlaku, pulzu a glykemie i bylinkové poradenství. Byl zde podáván meduňkový čaj, který pomáhá na snížení krevního tlaku i k navození dobré duševní pohody a spánku. Dozvědět se návštěvníci mohli i konkrétní informace o tom, které bylinky pomáhají na jednotlivé nemoci a že je dobré užívat je po poradě s lékařem.

Diabetes mellitus je nyní velmi rozšířená civilizační choroba a mezi vhodné bylinky na její zlepšení patří borůvka, smetanka lékařská a bazalka. U vysokého krevního tlaku patří mezi pomáhající bylinky např. meduňka, saturejka, kokoška pastuší tobolka a tinktura z česneku medvědího. Na gynekologické obtíže u žen lze užívat čaj z kontryhele, řebříčku a maliníku. Při nachlazení je dobré popíjet čaj z černého bezu, jitrocele, podbělu nebo plicníku.

Nejen zajímavosti o tom, jak prospěšné nám mohou být bylinky, ale i základy první pomoci si mohli příchozí vyzkoušet. Zkusit si resuscitaci přímo na  resuscitační figuríně a jiné druhy nasimulovaných vážných poranění bylo možné naučit se ošetřovat.

Velmi nás potěšil zájem lidí, kteří se starají o své zdraví a snaží se mnohé pro ně udělat. Je dobré vědět, že k celkové pohodě nám přispívá dobrý zdravotní stav a také optimistická nálada, pestrá strava, dostatek pohybu. Rovněž užívání vhodných léčivých bylin může náš stav zlepšit. Učitelé i studenti z oboru ošetřovatel ze SŠ a ZŠ Tišnov děkují městu Tišnov za spolupráci a také všem, kteří chtějí zlepšovat své zdraví a něco pro ně udělat.

Pavla Caudrová

ilustrační foto

Další článek:
Předchozí článek: