Slovanská world music zpěvačky Precedensu

Slovanská world music zpěvačky Precedensu

Skupinu Precedens výtvarníka a muzikanta Martina Němce mají hudební příznivci nejspíš dodnes spojenou s Bárou Basikovou, byť vokální part v ní zastával i drsný poeta Jan Sahara Hedl nebo později o poznání komerčnější Petr Kolář. Od roku 2016 je zpěvačkou této významné skupiny českého novoromantického rocku rusovláska Iva Marešová, jejíž hudební záběr je ovšem podstatně širší. Začínala jako hlavní persona svého času poměrně populární kapely Deset očí, poté sama založila v odborných kruzích ceněné seskupení s názvem 999, které se v rámci hudebních cen Tais©Award stalo skupinou roku 2009. Fanoušci Radima Hladíka si zase budou pamatovat, že když Blue Effect těsně před definitivním odchodem svého lídra absolvoval několik vystoupení s reinstrumentovanou orchestrální verzí slavné Nové syntézy, zpívala na nich kromě Honzy Křížka právě Iva Marešová.

V poslední době ovšem tato nepřehlédnutelná dáma, jinak též představitelka předních rolí v mnoha českých muzikálech (například Excalibur, Obraz Doriana Graye, Němcová! aj.), boduje na scéně úplně jiného hudebního žánru. Před třemi roky vydala album Kéž bouře by přišla pod hlavičkou tria Marešová–Yasinski–Vašíček, přičemž Aliaksandr Yasinski je unikátní běloruský akordeonista a kytaristu Michaela Vašíčka rockeři znají ze skupiny Pozdní sběr nebo ze spolupráce s Vlastou Redlem. Specifická melodika všech písní vybízí k úvahám, zda se jedná o originální autorskou world music nebo jde-li spíš o současnou podobu slovanského šansonu (což je ale nakonec v důsledku samozřejmě úplně jedno).

Během následujících koncertů začal soubor používat název RAZAM, což v běloruštině znamená dohromady, společně. A také rozšířil svoje obsazení:  multikulturní vyznění kapely posílil ruský violista a pianista Ilja Černoklinov, bicí a perkuse obsluhuje Radek Doležal, zpěvaččin spoluhráč z Precedensu, který bubnuje i v dalším projektu Martina Němce Lili Marlene a v jazzovém seskupení Fanfán Tulipán hraje pro změnu na vibrafon.

Skupina RAZAM vystoupí v rámci Tišnovského kulturního léta ve čtvrtek 8. srpna od 20 hodin na zahrádce U Palce.

Václav Seyfert

ilustrační foto

Další článek:
Předchozí článek: