Vyzkoušeli jsme projekt „Kariérové poradenství“

Vyzkoušeli jsme projekt „Kariérové poradenství“

Dne 21. června 2018 se studenti Tercie z Gymnázia Tišnov vydali v rámci projektu „kariérové poradenství“ na exkurze na různá pracoviště. Tomuto dnu předcházel celodenní workshop, při kterém jsme se věnovali sebepoznání, silným stránkám a kompetencím, učebním stylům, prezentaci, zdrojům pro kariéru a práci s nimi a na konec jsme se podle zjištěných informací a vlastních zájmů rozdělili do skupin, ve kterých jsme se vydali na různá pracoviště.

S první skupinou šesti dívek jsme zůstaly v Tišnově a vyzkoušely si, jaké to je starat se o dvou až čtyřleté děti. Strávily jsme s nimi půl dne v Rodinném centru Studánka. A jelikož taková péče o děti neobnáší jenom obdivování „jak jsou ty děti roztomilé”, byly jsme po celém dnu poněkud vyřízené, ale moc se nám to líbilo a určitě jsme se něco naučily nebo se v některých činnostech zdokonalily. Děti se nám představily a předvedly nám své vystoupení na nadcházející besídku. Vyzkoušely jsme si hry s autíčky a panenkami na několik způsobů a ochutnaly mnoho jídel „uvařených” v dětské kuchyňce. Vyrazily jsme na procházku do lesa a vrátily se do dětských let při zpívání lidových písniček. Nakonec jsme děti uložily do postýlek na polední odpočinek a přečetly jim pohádku.

Druhá skupina navštívila firmu Siemens v Drásově. Během půl dne jsme se dozvěděli mnoho informací jak o technice a výrobě, tak o vedení firmy. Studenti nejprve navštívili výrobní haly a poté si každý mohl promluvit se zástupcem z jednotlivých oddělení (například projektový manažer, vývojář nebo obchodník), která se starají o správný chod firmy. Z rozhovorů jsme získali zajímavé poznatky, které jsme využili při řešení simulovaných problémů, které se ve firmě vyskytly, a úkolem bylo zajistit, aby se už znovu neopakovaly.

Třetí skupina odjela do Brna. Jako první jsme zavítali do budovy Českého rozhlasu Brno. Připravili si pro nás krátkou prohlídku, při které jsme se dozvěděli plno informací o instituci a o profesích, které zajišťují chod rádia. Na závěr prohlídky na nás čekalo překvapení v podobě návštěvy studia, ve kterém jsme se stali součástí živého vysílání pořadu Srdcovky Zdeňka Junáka. Po tomto příjemném zážitku jsme se přemístili na Veterinární kliniku Jekl & Hauptman v Králově Poli, kde jsme byli seznámeni s prací veterináře a na závěr jsme se mohli podívat na operaci králíka.

Na závěr nám nezbývá než poděkovat všem zaměstnancům ze všech pracovišť za jejich ochotu, skvělý přístup, čas a spolupráci. Také bychom chtěli moc poděkovat našim učitelkám Petře Šnepfenbergové, Blance Dračkové a Marcele Vašíčkové za úžasnou organizaci projektu, množství nabytých zkušeností a skvělé zážitky. Doufáme, že bude projekt pokračovat i nadále a my nebo naši spolužáci se tak podíváme na další zajímavá místa.

Anna Drlíková, Dorotea Pokorná, Barbora Vondráková

foto ilustrační

Další článek:
Předchozí článek: