Sedmiletý Daren Dvořák z Tišnova je Mistrem Evropy BMX

Sedmiletý Daren Dvořák z Tišnova je Mistrem Evropy BMX

Sedmiletý Daren Dvořák vyhrál 1. místo na Mistrovství Evropy BMX, které se konalo 17. července ve francouzském Sarrians. Stal se ve své kategorii Mistrem Evropy BMX. Daren Dvořák jezdí za sportovní klub Biketeam Vyškov.

„Daren jezdí bikros od svých 3,5 let,“ popisuje maminka Leona Brnková. Nezastírá, že sport je pro dítě i rodinu velmi časově a finančně náročný, stejně jako vybavení, cestování na vhodnou bikrosovou trať či závody. Dvakrát týdně Daren trénuje na dráze ve Vyškově, individuálně se mu věnuje slovenský trenér Peter Henky. „Jedním z motivátorů je pro Darena i táta Kamil, který kdysi, jako kluk, jezdil bikros a dnes se díky Dájovi musí občas pěkně hecnout, zvlášť když mu řekne: “Taťko, když to skočíš, tak já taky,“ usmívá se maminka. „V Tišnově se nám podařilo vybudovat díky městu menší pumptrack na kterém každou středu vedeme kroužek pod Inspirem Tišnov – BMX/MTB, rádi využíváme i trailů v Jedovnici, pokud zbyde jen trošku času. Bylo by úžasné, kdyby se nám od pumptracku podařilo časem přiblížit k bikrosové dráze, protože nadšených dětí v kroužku máme nadbytek a prostoru není mnoho, je to ale běh na dlouhou trať, ostatně jako všechno v dnešní době, co stojí peníze a nevydělává je zpět,“ dodává Brnková.

Bikros je pro rodinu životní styl, pohltí jí téměř všechen volný čas. „Důležité je, že jsme spolu a děti mají smysluplnou náplň svých dnů, která pro jejich budoucí život bude určitě přínosem. Někdy je to náročné, ale určitě to stojí za to. To, že se Darenkovi podařil takový úspěch je úžasná věc, jsme na něj jako rodiče hrdí, víme však, že to není zadarmo, že za tím stojí hlavně Dájova zanícenost, dřina a nadšení. Jsme vděční za zdravé děti a jejich úspěchy jsou pro nás jen bonusem,“ uzavírá Leona Brnková. Daren Dvořák půjde po prázdninách do 2. třídy ZŠ Smíškova Tišnov.

Loni vyhrál Moravskou ligu, tedy seriál závodů na Moravě. Kromě toho získal stříbrnou medaili za druhé místo v Českomoravském poháru – celorepublikovém seriálu závodů, je i vicemistrem ČR 2017. V tuzemsku bikros zaštiťuje Český svaz cyklistiky a řídí Komise BMX.

Markéta Pudilová

Foto: Leona Brnková

Další článek:
Předchozí článek: