Zpestření pro somatology

Zpestření pro somatology

Jsme skupinou studentů připravujících se na gymnáziu k vysokoškolskému studiu lékařství, farmacie, veterinární medicíny, genetiky a dalších příbuzných oborů. V letošním školním roce jsme při studiu našeho volitelného předmětu Somatologie měli možnost vyslechnout několik přednášejících.

Jedním ze završení našeho úsilí byla květnová přednáška paní primářky Renaty Gaillyové z Oddělení lékařské genetiky FN Brno. Představila nám práci genetiků a činnost OLG, hovořila o mutacích, genealogii, vyšetřovacích metodách, nejčastějších i vzácných onemocněních a možnostech genetického poradenství. Blíže nás seznámila s problematikou cystické fibrózy a epidermolysis bullosa, kterou lidé více znají pod názvem nemoc motýlích křídel. Povídání tak bylo nenásilným navázáním na naši březnovou akci, kdy k nám také na pozvání naší vyučující zavítala MUDr. Viera Bajčiová z Kliniky dětské onkologie s přednáškou Prevence onkologických onemocnění.

Dozvěděli jsme se, že rakovina provází lidstvo odnepaměti a má mnoho tváří. Pokud se podchytí včas, její léčba je většinou úspěšná. Svému tělu můžeme pomoci správnou životosprávou zahrnující např. kvalitní spánek a také samovyšetřením, ke kterému existují webové stránky s návodem zaměřené zvlášť na ženy a muže. Přednáška byla zpestřena osobními zkušenostmi paní doktorky, neboť se dlouhodobě zaměřuje na práci s dětmi a dospívajícími a ukončena otevřenou diskuzí.

T. Gruntová, K. Dobišarová a M. Havlátová

Foto Ilustrační

Další článek:
Předchozí článek: