Mineralogické okénko – Pohled do zákulisí příprav burzy Minerál Tišnov

Mineralogické okénko – Pohled do zákulisí příprav burzy Minerál Tišnov

A je to tady! Po půl roce je zase čas zahájit přípravy akce. Oprášit nákresy vystavovatelských ploch a definitivně rozhodnout, jaké prodejní místo dostane každý z vystavovatelů. Kameny převážně do sportovní haly, šperky a výrobky z nich do sokolovny, tělocvičny a na gymnázium. Zní to velmi jednoduše, ale vystavovatelé nejsou čočka a hrách, které se dají jednoduše oddělit do ošatky. V současné chvíli máme okolo 220 vystavovatelů a věřte nebo ne, každý z nich má své požadavky na umístění. Ten chce určitě do haly, tenhle určitě nechce na balkon, tahle musí být v sokolovně, tito dva vedle sebe určitě nebudou… Jednou se se mnou hádala vystavovatelka z Polska o prodejní místo tak dlouho a přesvědčivě, že jsem nakonec musel ocenit množství jejich argumentů, které kupodivu bravurně zvládala v češtině. Asi to nedělala poprvé a, ač to často nedělám, prostě jsem se nechal ukecat. I tady totiž platí, že s ženskýma se prostě nemá smysl hádat.

Loňské změny v umístění prodejců díky přidané sportovní hale vyvolalo zděšení také u některých návštěvníků. Asi jako v Albertu, když Vám pomíchají uložení potravin v obvyklých regálech a vy marně bloumáte po obchodě a nevíte, jestli zvládnete nakoupit do konce otevírací doby. Ale letos už byste své oblíbené vystavovatele měli najít na stejném místě jako na podzim. Nových zájemců o výstavní plochu není málo, ale prostory nejsou nafukovací, takže sestava a rozmístění obchodníků by se nemělo od podzimu příliš lišit. Navíc jsou vždy před každou vystavovatelskou částí umístěny seznamy obchodníků. Takže pokud svého favorita znáte jménem či podle firmy, můžete si u hlavního vchodu ověřit, zda míříte správně. Doporučuji však projít burzu celou. Řada mineralogů a obchodníků své kolekce neustále doplňuje a obměňuje, takže by byla škoda nějaký majstrštyk přehlédnout.

O víkendu před burzou to v sokolovně žije. Je třeba vybalit všechny stoly, desky, rozmotat koberce do haly, aby se nepoškrábala podlaha, vyměřit vystavovatelům plochy. Na nikoho se nesmí zapomenout. Naštěstí má Sokol sportovce, hlavně karatisty, kteří pravidelně pomáhají. Starší sokolové už mají přece jen něco za sebou a, i když to jsou pracanti, o zranění není nouze. V týdnu před burzou už se pak v sokolovně nekonají žádné pravidelné kroužky, vše je připraveno na příjezd vystavovatelů v pátek ráno. Na gymnáziu ochotně pomáhají studenti. „Naštěstí“ v pátek kvůli burze odpadá vyučování, takže nic moc nenamítají.

Pátek. První den akce. Už od rána mi zvoní telefon. Dva lidi stejného jména se málem poprali o vystavovací plochu. Okolo Tišnova jsou opět uzavírky, takže mraky telefonátů zase kvůli dopravě. Rychle se nasnídám a běžím do Sokolovny, kde se sjíždějí obchodníci z celé republiky, Slovenska, Polska nebo například Pákistánu či Indie. Prodejce musí vybalit zboží, nainstalovat světla, oběhnout ostatní vystavovatele. Burza je společenskou událostí a každý prodávající je především sběratel, takže je třeba doplnit i vlastní sbírku. A pak už zasednout ke svému stolu s kameny, vybalit řízek od tolerantní manželky, která sice vždycky remcá, když se jede na kameny, ale nějakou tu svačinu zase přichystá, protože ví, že od stolu se moc hnout nedá. A čekat na vás. Na jarní výstavu vás během tří dnů přijde přes 4 tisíce, takže připravit úsměvy, obrnit nervy a jde se na to.

V Galerii PATRIOT probíhají přípravy celou zimu. Nově bude českým a moravským kamenům věnováno celé první patro, přízemí špičkovým kouskům ze Slovenska, evropským a světovým minerálům. Takže, sundat čelní skla z vitrín, vytáhnout všechny vzorky, přenést Slovensko do přízemí, doplnit první patro novinkami z Česka, všechno vyleštit, napucovat, novinkám nechat vyrobit nové popisky, nalepit, uškrtit truhláře, který nestíhá v termínu dodat nové vitríny, se kterými se fakt počítá. Před burzou už jen upravit detaily, zkontrolovat uzamčení vitrín, personál, cedulky, cenovky, kamery, světla, jedeme.

Nezapomeňte, že vstupy na burzu jsou tři. První je hlavními dveřmi sokolovny, druhý sportovní halou (cca 10m nad vstupem do sokolovny z ulice Drbalova) a třetí přes gymnázium. Sokolovna a sportovní hala jsou propojeny restaurací, přes kterou se dá procházet. Při placení vstupného obdržíte pásku na ruku, kterou se budete prokazovat při přecházení mezi budovami gymnázia a sokolovny. Těšíme se na vás!

Mineralogická burza „Minerál Tišnov“, termín: 27. – 29. 4. 2018, návštěvní hodiny: pátek 11-17 hod., sobota 9-17 hod., neděle 9-15hod. Vstupné 70,-, děti 6-18 a senioři 50,-, www.mineraltisnov.cz

Galerie PATRIOT – expozice minerálů: v době konání burzy minerálů otevřeno pátek, sobota, neděle 9-19 hod. Vstupné 80,-, děti 6-14 40,-, rodinné 200,-, kontakt: tomas@galeriepatriot.cz, +420 777 603 552, Štěpánova 1964, Tišnov, www.galeriepatriot.cz

Králova jeskyně na Květnici: výjimečně přístupná v termínu jarního konání burzy minerálů. Termíny možné návštěvy: sobota 9-17hod, neděle 9-16, vstupné dobrovolné či za symbolický poplatek, kontakt: tic@kulturatisnov.cz, +420 549 410 211, cesta ke vchodu do jeskyně je značena od Centra sociálních služeb pod Květnicí

Tomáš Buzrla

Foto: ilustrační

Další článek:
Předchozí článek: