Adventní hudba – adventní Praha

Adventní hudba – adventní Praha

25. a 26. listopad byly důležitými dny pro oba pěvecké sbory Gymnázia Tišnov – Gloria Cantate a Jubilate. Své umění jely porovnat s dalšími pěveckými sbory na 26. ročník Mezinárodního festivalu adventní a vánoční hudby s Cenou Petra Ebena do Prahy.

První den čekalo na sbor starších studentů vystoupení v kostele sv. Mikuláše na Staroměstském náměstí. Vystoupení sice nebylo soutěžní, ale i tak zpěváci pod taktovkou Mgr. Petry Glosr Cvrkalové odvedli skvělou práci.

Soutěž se konala až druhý den dopoledne v koncertní síni pražského Hlaholu. Oba gymnaziální sbory podaly precizní výkon a byly v silné mezinárodní konkurenci oceněny bronzovým pásmem.

Po soutěži program pokračoval na Staroměstském náměstí, kde oba naše sbory předvedly své umění početnému publiku. V 16 hodin pak všechna zúčastněná tělesa zazpívala několik písní pod taktovkou jednoho z porotců, pana Johanna van der Sandta z Jihoafrické republiky.

Večer celý festival vyvrcholil v nádherném kostele sv. Anny. (Mimochodem, bylo to oblíbené místo pana prezidenta Havla.) Oceněným sborům byly předány diplomy a ti nejlepší se ještě utkali o cenu Grand Prix. Naslouchat ostatním pěveckým tělesům bylo nejen krásným zážitkem, ale i cennou zkušeností, jakých kvalit může sborový zpěv dosáhnout.

Akce proběhla díky finanční podpoře z prostředků MěÚ Tišnov a Sdružení rodičů a přátel gymnázia Tišnov.
Helena Zelinková, učitelka na Gymnáziu Tišnov

Foto: Lenka Drlíková

Další článek:
Předchozí článek: