Tišnov dobývá NHL

Tišnov dobývá NHL

Pokud jste po přečtení titulku nabyli dojmu, že Tišnovské noviny zavedly novou sci-fi rubriku, pak vězte, že tomu tak není. Začetli jste se do naprosto realistického článku – pouze lze připustit, že jeho nadpis je pojat s jistou mírou nadsázky. Vzpomenete si, kteří čeští hokejisté byli v létech 2015 a 2016 draftováni v kanadsko-americké National Hockey League jako první? Vloni to byl Pavel Zacha, letos Libor Hájek. A oba tito mládenci mají ledacos společného s Tišnovem.
Pavel Zacha (*1997) je už nějaký čas považován za nejtalentovanějšího hráče dnešního českého hokeje. Už v šestnácti letech nastupoval v české extralize v barvách současného mistra z Liberce, sezónu 2014–15 strávil v týmu Sarnia Sting v kanadské juniorské lize Ontario Hockey League (OHL) a v polovině loňského roku byl již jako celkově šestý v pořadí draftován klubem New Jersey Devils. Převážnou většinu uplynulé zimy odehrál na klubové farmě Albany Devils v lize American Hockey League (AHL), ale v dubnu přece jen po boku Patrika Eliáše do slavné NHL v jednom utkání naskočil – a hned si připsal dvě asistence při výhře 5:1 nad Torontem. Je také držitelem stříbrné medaile z mistrovství světa osmnáctiletých v roce 2014 a je šestinásobným účastníkem mládežnických světových šampionátů do 18 nebo 20 let.
Co má Pavel společného s naším městem? Jeho maminka Ilona, rozená Janíčková, v té době občanka Kuřimi, se v listopadu 1987 v Tišnově provdala za Leopolda Kouřila z Předklášteří, kde pak v dalších létech na Krátké ulici společně žili a přivedli na svět dvě dcery, Pavlovy nevlastní sestry. Starší Monika se narodila v červenci 1988, mladší Leona dva roky poté. Obě hrály později tenis, to už bydlely ve Velkém Meziříčí, Leona dokonce jednu sezónu absolvovala v žákovském týmu SKT Tišnov. Dnes je mimochodem ženou fotbalového reprezentanta Theodora Gebre Selassieho.
Manželství Kouřilových ovšem nevydrželo a paní Ilona se vdala podruhé, a to za JUDr. Pavla Zachu z Velkého Meziříčí. O něm se dnes ve sportovních médiích píše skoro více než o Pavlu juniorovi, neboť jde o muže velmi svérázných názorů, který se rozhodl ze svého syna vychovat vrcholového sportovce vlastně již v prvních okamžicích jeho života (ne-li ještě dříve) a systematicky na tom pracoval. Mám s ním i jednu osobní zkušenost z časů, kdy jsem pracoval na sekretariátu Jihomoravského tenisového svazu. Koncem roku 1997 pan Zacha navštívil naši svazovou kancelář s dotazem, zda nemáme k dispozici nějakou sportovní metodiku pro sedmiměsíční dítě. Tehdejší předseda Zdeněk Kocman mu zřejmě špatně rozuměl a odpověděl: „Sedmileté? To je ještě moc brzo.“ Jenže náš host skutečně nemyslel sedmileté, nýbrž už sedmiměsíční… V případě syna Pavla mu jeho kontroverzní výchovné metody nakonec skutečně vyšly, ovšem přesto je takhle předurčené tvarování malého človíčka od jeho nejútlejšího věku velmi, velmi diskutabilní.
Libor Hájek (*1988) se narodil ve Smrčku u Nedvědice, kde jeho rodina bydlí. Otec David hrával v minulosti hokej a od malička vedl ke sportu jak Libora, tak jeho sestru, dvojče Kateřinu. Oba se věnovali také tenisu, s jehož provozováním po začátcích v Brně přešli do Tišnova a ještě v kategorii žactva byli registrováni ve zdejším klubu. Hlavním Liborovým sportem byl ovšem pochopitelně hokej; v brněnské Kometě se jako obránce propracoval už v sezóně 2014–15 do extraligového týmu a zúčastnil se i mistrovství světa do 18 let. Před následující zimou překvapivě odešel do Kanady a nastupoval v týmu Saskatoon Blades v juniorské lize Western Hockey League (WHL). V červnu byl draftován družstvem Tampa Bay Lightning, jako první Čech a celkově 37. hráč v pořadí. Tampa prý měla o Hájka takový zájem, že si příslušné pořadí ve výběru „odkoupila“ od Arizony, aby mladého obránce opravdu získala.
Z rodiny Hájkovy je v Tišnově určitě nejznámější Liborův dědeček téhož jména, který v 70. a 80. létech působil coby zaměstnanec RaJ Brno-venkov jako vrchní číšník například v restauraci hotelu Květnice a ještě za minulého režimu, v květnu 1989, zapsal do obchodního rejstříku svou firmu se sídlem v Březině. Pod jménem HABEN pak byla známá především jako výrobce a prodejce betonových skruží, tvárnic či dlažeb.
Vskutku velmi malý zdá se být ten sportovní svět…

Václav Seyfert, redaktor TN
Foto: Pavel Zacha v dresu New Jersey Devils (foto: www.profimedia.cz)
nebo
Foto: Libor Hájek draftovaný týmem Tampa Bay Lightning (foto: www.zimbio.com)

Inzerce




Další článek:
Předchozí článek: