Karel, nebo Václav? Do Tišnova míří oba

Karel, nebo Václav? Do Tišnova míří oba

V jubilejním roce oslav 700. výročí narození Karla IV. si nejedno muzeum či galerie připomíná tohoto světového panovníka. A nejinak je tomu i v Muzeu města Tišnova. Autorská výstava historičky umění Hany Sar Blochové se však zaměří nejen na Otce vlasti Karla IV., ale také na patrona české země sv. Václava, jehož svátek si v Tišnově v září pravidelně připomínáme.
Výstava Karel IV. a kult sv. Václava dokumentuje snahy císaře Karla IV. o zavedení kultu sv. Václava do zemí Koruny české a o jeho rozšíření i ve Svaté říši římské. Výstavu Hany Sar Blochové doplní výtvarné práce dětí z místních škol. Těšte se i na bohatý doprovodný program, který začíná v neděli 18. září v 10 hodin přednáškou, pokračuje workshopem, kde si můžete zazpívat středověké písně, a vyvrcholí koncertem Hany Sar Blochové v 17 hodin.
A jaké jsou další zářijové akce v muzeu?
Připravili jsme pro vás Odpoledne s hasiči, které se koná 16. září v 16 hodin v rámci derniéry výstavy 140. výročí založení hasičského sboru Tišnov. Po splnění důležitých úkolů čeká na všechny děti malá odměna.
Po prázdninové pauze opět pokračují poslechové pořady Václava Seyferta z cyklu Střípky z mozaiky našeho bigbítu, tentokrát s názvem Zpěvákům vstup zakázán. Pokud zpíváte, neberte si to osobně a klidně přijďte.
Pro zájemce o bylinky a milovníky dobrého čaje máme novinku. Od září začínají pravidelné Čajové dýchánky s Janou Koudelovou, na kterých se dozvíte spoustu zajímavostí a samozřejmě že čaje také ochutnáte. První dýchánek Byliny od jara do zimy začíná v úterý 20. září v 18 hodin.
Muzejní kavárna – Muzkafé pro vás nově připravuje prodej několika druhů kávy na váhu, abyste si mohli kvalitní kávu vychutnat nejen u nás, ale i doma, nebo ji někomu darovat. Každou první středu v měsíci v 10 hodin probíhají v kavárně setkání seniorů s přednáškou, tentokrát na téma Pozitivní vztah k životu (7. září). V kavárně se také 3. září v 18 hodin koná vernisáž výstavy Ateliéru Petra Koreckého, který uvede novou značku nábytku a interiérových prvků.
Zamiřte tedy do muzea, kde na vás v září čeká hned několik novinek.

Blanka Křížová, vedoucí
Foto: Denisa Ondrová

Inzerce




Další článek:
Předchozí článek: