Víkend otevřených zahrad v Lomnici

Víkend otevřených zahrad v Lomnici

V rámci celostátního pořádání Víkendu otevřených zahrad si dovolujeme veřejnost pozvat na komentovanou prohlídku zámeckého parku, lesoparku a Zahradnictví pod zámkem s obnovenou oranžerií, hrnčírnou a pecí v Lomnici u Tišnova, která se bude konat v sobotu 11. června 2016 od 13.00 do 15.00 hodin.
Akci organizuje Průvodce parkem, o. s., za podpory Národního památkového ústavu ve spolupráci se Společností pro zahradní a krajinářskou tvorbu a za podpory Svazu zakládání zeleně, partnerem je Zahradnická fakulta Mendelovy univerzity a zapsané spolky Přírodní zahrada a Sarahs, mediálním partnerem je i portál PROPAMATKY. V minulém roce se víkendu aktivně účastnilo 163 zahrad.
Akce v Lomnici u Tišnova se uskuteční v sobotu dne 11. června 2016 od 13.00 do 15.00 hodin a bude pořádána pod záštitou městyse Lomnice, Národního památkového ústavu v Brně, Středního odborného učiliště a Střední odborné školy v Lomnici u Tišnova SČMSD a paní Zdeňky Touskové.
Program:
13.00 hodin, Lomnice u Tišnova, nám. Palackého, sraz u morového sloupu.
Doc. Ing. Jan Lacina, CSc., znalec nejen místní přírody a krajiny, provede zámeckým parkem se zajímavými stromy, mezi nimiž vynikají dva památné, a to javor horský a buk lesní červenolistý. Zmíněný buk získal v roce 2010 třetí místo v anketě Strom roku pořádané Nadací Partnerství Brno. Dále cesta povede lesoparkem s obnoveným altánem.
Následovat bude prohlídka obnoveného Zahradnictví pod zámkem. Ing. Dagmar Fetterová Vás seznámí s osudem obnovené oranžerie s hrnčírnou a pecí (díky financím z Havarijního programu MK ČR, městyse Lomnice, majitelek a sponzorů). V oranžerii v roce 2014 vznikla expozice unikátních zahradních lemovek zde nalezených a dalších zapůjčených ze zámeckých i soukromých objektů. O průběhu obnovy staveb a o dalších kulturních památkách městyse Lomnice (městská památková zóna) informují panely.
Ukončení předpokládáme v 15.00 hodin.
Srdečně zvou doc. Ing. Jan Lacina, CSc., a Ing. Dagmar Fetterová.
Dagmar Fetterová
Autor fotografie: Veronika Skálová

Hlavním sponzorem webové verze pro Červen 2016:

Další článek:
Předchozí článek: