Lucemburkové jsou na místě a částečně na cestě

Lucemburkové jsou na místě a částečně na cestě

Podhorácké muzeum, pobočka Muzea Brněnska, bude po celý červen ve znamení výstavy Lucemburkové a klášter Porta coeli. Klášter bude vzpomínat na návštěvu císaře Karla IV. o muzejní noci a těšit se i s městem Tišnovem na návštěvu jeho syna Václava v srpnu.
Prvního června do muzea přijdou poslední práce výtvarné a literární soutěže pro děti a mládež S korunou, žezlem a jablkem a vyhlášení výsledků proběhne v posledním týdnu školního roku 2015/2016.
Do Podhoráckého muzea také srdečně zveme veřejnost na přednášku uznávané odbornice na středověké umění, jakou je bezesporu PhDr. Kaliopi Chamonikola, Ph.D. Přednáška se uskuteční přímo na výstavě, ponese název Umění lucemburské doby a Morava a začne dne 12. června v 17.00 hodin.
Pokud se návštěvy krále Václava IV. v sobotu 6. srpna týká, do budovy proboštství pronikly zprávy, že se tento vladař bude místního rychtáře ptát mimo jiné na to, jestli má Tišnov dostatečně hlubokou a studenou řeku a zdali je v městečku kat. Znamená to, že se král hodlá držet svých zásad, a doufejme, že bude v přátelském rozpoložení.
Další informace budou obsaženy v prázdninových Tišnovských novinách. Ale znovu zveme zájemce, jednotlivce i rodiny, aby se do Václavova průvodu z Tišnova do Předklášteří přidali. Kostýmy jsou vítány.
Irena Ochrymčuková
Autor fotografie: Josef Zacpal

Hlavním sponzorem webové verze pro Červen 2016:

Další článek:
Předchozí článek: