Zahrádka

Zahrádka

Zahrádka s  přírodními a výukovými prvky. To byl sen a nápad, který se začal stávat skutečností 16. března 2016 u Inspira a školy na Riegrově ulici v Tišnově. Jeho cílem bylo zatraktivnění venkovního prostoru a jeho proměna na „přírodní učebnu“ obohacenou o smyslovou složku.
Minizahrádka se mohla začít realizovat za nezbytné pomoci města Tišnova, pracovníků z Odboru správy majetku a komunálních služeb a díky štědrým sponzorům, kteří poskytli materiál (Ing. Ilja Krejčí, p. Libor Vít, Koral s. r. o. a mnozí další). Její slavnostní otevření se uskutečnilo 20. dubna, kdy děti z kroužků Kytaránky zahrály několik známých písní o přírodě a Ing. Václav Drhlík přestřihl konopný provaz s mašlí. Bylo řečeno pár hřejivých slov a návštěvníci mohli vyzkoušet své botanické znalosti u dětí z kroužku Baobab, ochutnat zdravé pomazánky a nápoje od malých kuchařů z Mlsné vařečky nebo jen tak pozorovat čilý ruch.
Zahrádka umožňuje každodenní kontakt návštěvníků s proměňujícím se přírodním prostředím. Tvoří podmínky pro zkušenostní učení, přirozený prostor pro volnou hru, spontánní pohyb či relaxaci dětí. Návrh řešení rozšiřuje nabídku aktivit, které může Inspiro využívat v přírodokroužcích, obohacuje výukové programy a v neposlední řadě slouží i jako relaxační zóna pro mnohé návštěvníky, kteří sem zavítají. Mimo bylinek, trvalek a keřů, které do zahrady nepochybně patří, je součástí také hmyzí domek, ježkovník, stromovník, bylinková spirála, zelená střecha či kompostér. Návštěvníci si mohou pobyt vychutnat nejen zrakem, čichem či chutí, ale mají i možnost se bosí projít po hmatové stezce a mít přímý kontakt s přírodním materiálem. Naším přáním je, aby se zahrádka stala místem, kam se budou lidé rádi vracet.
Monika Chlupová, pedagožka
Zdroj fotografie: archiv Inspiro

Hlavním sponzorem webové verze pro Červen 2016:

Další článek:
Předchozí článek: