Z Tišnova se v listopadu a prosinci dostanete až na planetu Foly

Z Tišnova se v listopadu a prosinci dostanete až na planetu Foly

Co je nového v Galerii Jamborův dům a co se chystá, prozradila pro Tišnovské noviny vedoucí galerie Marta Fišerová. Aktuálně Jamborův dům zaplnily fotografie Jiřího Foltýna, který se mimo jiné zabývá svou imaginární planetou Foly a životem Folyňanů.

Tišnovská galerie prošla v poslední době několika změnami a úpravami, můžete čtenářům popsat, na čem jste pracovali?

V  současnosti jsme dokončili několik drobných stavebních úprav, které vedou ke zpřehlednění a očištění prostoru. Jsem milovnicí čistých galerijních prostorů, vyznávám prostor bílé kostky, ve které nainstalované artefakty skutečně vyniknou. Bylo třeba odstranit některé věci, které už nejsou funkční nebo nepodléhají dnešním standardům. Zbavili jsme se přebytečných soklů a třeba i psacího stolu u dveří, u kterého se dřív kupovaly vstupenky. Dnes provoz přes týden zajišťuje Turistické informační centrum, takže stůl už není potřeba, a o  víkendech je přímo v galerii kustodka. Také jsme svépomocí odstranili závěsný systém, zatmelili a  zabrousili díry a vymalovali stěny. Z důvodů očištění prostoru také na vernisáže nedávám židle. Nikdy jsem se nesetkala s  improvizovanými řadami židlí uprostřed výstavního prostoru, proto v tom neplánuji v Tišnově pokračovat. Několik jich ale zůstává, kdyby si někdo potřeboval odpočinout.

Aktuální výstava fotografa Jiřího Foltýna začala 15. listopadu. Na co se lidé mohou přijít podívat?

Diváci uvidí fotografie ze tří cyklů. První cyklus se nazývá Upravené krajiny. Jsou to fotografovy starší práce, které budou na výstavě představeny. Vznikaly v  80. letech. Své fotografie dotvářel a manipuloval s nimi, a to ve všech fázích fotografického procesu, jak lidé uvidí na snímcích. Dalším cyklem je planeta Foly. Foltýn tvrdí, že se mu poštěstilo dostat se na planetu Foly, na které žijí Folyňané řídící se svými zákony a pravidly. Je to krásný romantický cyklus, který v sobě obsahuje neskutečné příběhy. Každá jednotlivá fotografie z cyklu má svůj vlastní příběh, dokumentuje určitou situaci na planetě Foly. Na fotkách vidíme, jak asi vypadají zvířata, krajina, jakou podobu má obyvatel planety. Autor se nedávno zmínil, že chce vytvořit fotografii Rande, aby zdůraznil, že na planetě je potřeba tří pohlaví k tomu, aby vznikl nový tvor. Posledním a  nejnovějším cyklem jsou Vzkazy. Vzkazy vznikají tak, že Jiří Foltýn umísťuje na různá místa papíry, kartony, kusy látky a  jiné materiály. Připevňuje je třeba v  lese, u  potoka, doma na skříni, na návštěvě, na zahradě. Pak čeká třeba půl roku, jak se situace na materiálu podepíše. Nachází pak třeba stopy zvířat, nazvala bych to interkosmickým záznamem. Jsou to neskutečně poetické věci, které v  kombinaci s  technicky dokonalým zpracováním neuvěřitelně fungují. Autor musí být velmi trpělivý, protože všechno vzniká hrozně dlouho.

Myslíte, že výstava Jiřího Foltýna zaujme i lidi, kteří jeho dílo nemají nastudované a třeba by do galerie přišli jen náhodou?

V  případě pana Foltýna jednoznačně ano. V pozadí jeho fotek je skrytý roztomilý příběh a  poetičnost. Na druhou stranu odborník na fotografii si jeho výstavu absolutně užije, protože Foltýn je člověk, který přinesl do české fotografie nové zajímavé prvky a  byl ve své době docela prorockým.

Zatím jste v galerii dokončila tři výstavy. Dokážete říct, o kterou byl v Tišnově největší zájem?

Můžu jednoznačně říct, že nejúspěšnější byl pan Vachek a  díla jeho rodiny. Karel Vachek je významným tišnovským rodákem, má tady své spolužáky z gymnázia, přátele, známé. Všichni byli trochu zvědaví, co teď Karel dělá, bylo to pro ně lákadlo. Lidé si za ním přišli popovídat, určitě zafungovala zvědavost.

Máte nějaký sen, co byste si přála v galerii uspořádat?

Můj sen se brzy splní. Bude to výstava Vendulky Chalánkové, která vypukne v  lednu. Vendulka je mladá brněnská autorka a  její výstavu domlouvala moje předchůdkyně Veronika Jičínská. Termín výstavy se posouval, ale teď už se snad nezmění. Vendulka kreslí a vyšívá komiksy a navazuje na témata vtipu a  absurdity v  umění šedesátých a  sedmdesátých let, která na brněnské scéně zastupuje například výjimečná tvorba Jana Steklíka. Kromě něj se tyto rysy dají vysledovat například i v tvorbě Mariana Pally. Dělá i manuální Photoshop, což jsou koláže, ve kterých simuluje, jak probíhají úpravy obrázků v  programu Photoshop. Její věci jsou neskutečně vtipné a je mi ctí Vendulce uspořádat výstavu. Je známá z rozhovorů s novináři, její vystoupení jsou takovou one woman show.

Máte už hotový plán výstav na rok 2016 a mohla byste něco prozradit?

Ano, plán už existuje, byť není úplně přesně stanovený. Některá jména ještě nejsou potvrzená, další věci nejde zatím domluvit fixně na určité datum, protože se to může posouvat kvůli různým okolnostem. Teď aktuálně třeba s muzeem a s neziskovou organizací Čas pro sebe neplánovaně chystáme výstavu o dětské ilustraci. Občas nás někdo osloví, nám to přijde jako dobrý nápad a plán výstav se mění. Chtěla bych do galerie v  příštím roce dostat třeba sochaře Jiřího Sobotku, který měl nedávno úžasnou výstavu na Špilberku. Něco z jeho děl by se nám mohlo podařit nainstalovat i v zahradě galerie. V plánu je na podzim příštího roku výstava k výročí narození Sonnyho Halase. Věřím, že program zaujme i  ty, kteří nejsou tradičními návštěvníky galerie, a může přispět k příjemně strávenému nedělnímu odpoledni.

Eva Nováčková

Hlavním sponzorem webové verze pro Prosinec 2015:inzerce

Další článek:
Předchozí článek: