ZaHRAdní pozvánky a návštěva Pavla Čecha

ZaHRAdní pozvánky a návštěva Pavla Čecha

Vážení čtenáři Tišnovských novin,

rádi bychom vás na prvním místě pozvali na následující akce, které pořádáme, spolupořádáme nebo se na nich jenom podílíme. Jsme moc rádi, že spolupráce není v Tišnově jenom vyčpělý pojem, ale opravdu se zde daří dělat věci společně.

Jeden svět v Tišnově (Festival dokumentárních filmů o lidských právech) – od pátku 31. 3. do neděle 2. 4. v Tišnově, více na www.jedensvet.cz nebo na FB

Velký koloběh přírody (Celoměstský projekt při příležitosti Dne Země) – od pátku 21. 4. do soboty 22. 4. v Tišnově, více na plakátech

Zápis do prvního ročníku aneb Kdo je zralý pro ZaHRAdu – ve středu 26. 4. v 16 hodin, více na www.skolazahrada.cz

A nyní i trocha slíbeného povídání. V úterý 7. března za námi do ZaHRAdy přijel malíř a spisovatel Pavel Čech. Možná to tady všichni vědí, ale nás překvapilo a potěšilo, že první knížku vůbec Pavlu Čechovi vydalo nakladatelství Sursum právě od nás z Tišnova.

Asi se tedy nebude nikdo divit, že jsme společně s Pavlem Čechem malovali a že jsme mluvili o knížkách. Nadchlo nás, když jsme se dozvěděli i o jeho školních lumpačinách a naučil nás smontovat střílecí pistolku ze tří kolíčků na prádlo. To je umění, to dneska umí málokdo.

Nakonec si dovolíme takový objev a zamyšlení spolu s Pavlem Čechem. On je indián, opravdu. (To je ten objev.) A když jsme spolu seděli v ředitelně, tak asi pod vlivem cesty po městě s našimi dětmi řekl: „Mezi indiány by takové děti, které lítají a nezastaví se, ocenili. Asi by z nich rostli válečníci kmene. A my se je tady snažíme tlumit, držet pod pokličkou, trochu osekat, aby tolik nelítaly. No já nevím…“ Tak tedy ruku na srdce. Všimli jste si, jak rádi o dětských lumpárnách čteme a vyprávíme, ale když je vidíme, tak nás to pohoršuje? A to není řeč o tom, že ze „zlobivých“ dětí bývají často skvělí dospělí. Buďme tedy k dětským lumpárnám trochu shovívaví. (To je to zamyšlení.)

Nakonec domácí úkol: Vzpomeňte si na nějakou svou vypečenou dětskou lumpačinu, a až na to bude chvíle, sedněte si a vyprávějte ji… třeba svým dětem. A nezapomeňte jim také číst, blíží se Noc s Andersenem.

 

Milan Růžička, ředitel ZŠ ZaHRAda

Foto: Jana Vorlíčková

Další článek:
Předchozí článek: