SK Tenis Tišnov na přelomu roku

SK Tenis Tišnov na přelomu roku

Dva zástupci Tišnova na Junior Fed Cupu
Poslední víkend v listopadu pořádal Český tenisový svaz Junior Fed Cup. Tradiční soutěž družstev, kde nastupuje osm oblastních tenisových svazů v kategorii mladších žákyň. Nominace Jihomoravského tenisového svazu (JmTS) byla určena dle žebříčku ČTS. Sestavu týmu tvořily Glorie Levinsky (TK Agrofert Prostějov), Karolína Šmídová (TK Zlín) a Terezie Hrdličková (SK Tenis Tišnov). Kapitánem byl nominován Zdeněk Kunický, který je zároveň trenérem Terky Hrdličkové. Pořadatelem akce bylo Tenis Centrum Cafex Rakovník. Týmy se do areálu sjížděly již v pátek, aby si hráčky mohly zvyknout na betonový povrch, který byl v pevné dvoukurtové hale.

Sobotní los byl hned na začátku zajímavý. Nastala situace, kdy JmTS a Pražský tenisový svaz měly stejný žebříčkový součet prvních dvou hráček a nasazení prvního s druhým se tedy muselo losovat. Jižní Morava šla nakonec z první pozice v pavouku a k ní se nalosoval soupeř z východních Čech.  Glorie Levinsky v prvním zápase nestačila na tvrdě hrající Emmu Hladíkovou, naopak Kája Šmídová si poradila s Andreou Kučerovou ve dvou setech. O vítězi utkání tedy musela rozhodnout čtyřhra. Do té opět nastoupily Glorie s Karolínou a celkem s přehledem zvítězily a zařídily tak postup do semifinále.

V semifinále na JmTS čekal soupeř ze severní Moravy. Na první zápas nastoupila Glorie Levinsky proti Kristýně Přikrylové a v prvním setu si vedla velice dobře 6/1. Poté však soupeřka začala hrát aktivněji a Glorie dělala nevynucené chyby. Do zápasu se jí bohužel už nepodařilo vrátit a po setech 3/6 a 3/6 tak severní Morava vedla 1/0 na zápasy. Do druhé dvouhry nastoupila Terezie Hrdličková, která si po sobotním tréninku lépe zvykla na povrch a předvedla bezchybný výkon proti Adině Pohankové a po setech 6/3, 6/3 srovnala stav zápasu na 1/1. Do čtyřhry šla dvojice Levinsky, Hrdličková. První set se jim vůbec nepovedl, prohrály jej 3/6. Ve druhém setu s přehledem zvítězily 6/2 a následoval tak rozhodující supertie-break. Tam se páru z jižní Moravy bohužel vůbec nedařilo a důležitý bod k vítězství tedy udělala severní Morava.

V pondělí tým JmTS nastoupil v boji o bronzové medaile proti týmu ze středních Čech. První hráčku týmu Glorii Levinsky kapitán tentokrát do dvouhry nepostavil, vsadil na trpělivost Šmídové a herní jistotu Hrdličkové. Karolína Šmídová nastoupila proti Barboře Fialové, která hraje aktivní a rychlý tenis. Kája se po rychlém začátku zkoncentrovala a trpělivou hrou donutila soupeřku k častějším chybám. Zápas byl velice vyrovnaný, nakonec první bod pro JmTS po setech 6/4, 6/4 získala Šmídová.

V druhém zápase si Hrdličková nechala soupeřku Viktorii Havlíkovou utéct do stavu 1/4, ale poté si vždy počkala na správnou příležitost zaútočit a vývoj zápasu otočila ve svůj prospěch v poměru 6/4, 7/5. Závěrečná čtyřhra se hrála tedy za rozhodnutého stavu a Glorie s Kájou zvítězily 7/5, 7/5.  Jihomoravský tenisový svaz si tak z Rakovníku odvezl pěkné 3. místo, i když samozřejmě pomýšlel na vyšší příčky. Vítězství získala zaslouženě Praha, která si suverénně poradila se všemi soupeři. Druhá pak byla severní Morava. Týmová soutěž je pro individuální sport, jakým je tenis, velmi důležitá a v celém areálu během Fed Cupu panovala výborná atmosféra a týmový duch.

Podpora trenérů mládeže
Přes pět tisíc hodin se věnují trenéři mládeže na tenisových dvorcích v Tišnově na Ostrovci sportovní přípravě dětí. Za zimní sezónu v hale na dvou kurtech je to přes dva tisíce hodin. V létě je to na šesti kurtech přes tři tisíce hodin. V létě mají děti navíc možnost sparingových zápasů, všechny  dvorce jsou tedy odpoledne téměř na sto procent využité mládeží.

Proč uvádím tato čísla a informace? Chci poukázat na to, že je u nás ve městě spousta nadšenců, kteří chtějí trávit čas s dětmi a mají chuť jim předávat svoje zkušenosti a vést je ke sportu. Ano, i tito nadšenci zaslouží za svůj čas nějaké finanční ohodnocení. Není už doba, kdy se sport provozoval zdarma. Město Tišnov nastartovalo díky podpoře trenérů mládeže proces, který kluby jako Sokol, fotbal, tenis, basketbal, atletika a stolní tenis velice oceňují. Maximální příspěvek na jednoho trenéra od města je 1 500 Kč za měsíc a musí se jednat o systematickou přípravu mládeže. Důkazem o tom, že tento dotační titul dobře funguje, je převážně narůstající mládežnická základna všech zmíněných klubů. Město dnes podporuje téměř šedesát trenérů mládeže a pro rok 2022 je v rozpočtu vyčleněno 650 000 Kč právě na trenéry. Ve sportu v Tišnově se pohybuji 25 let a musím konstatovat, že tolik dětí ve sportovních klubech nepamatuji.

Za podporu města pro trenéry moc děkuji a jsem rád, že sport ve městě Tišnově má ZELENOU.

Zdeněk Kunický

Další článek:
Předchozí článek: