Nevhodné dětské přezůvky

Nevhodné dětské přezůvky

Milí rodiče, ráda bych se s vámi podělila o mé dojmy a zpětnou vazbu z mé praxe fyzioterapeuta specializujícího se mimo jiné i na děti předškolního věku.

Navštěvuji školky a dětské skupiny po celé republice a v rámci mých vyšetření jsem zaznamenala, že téměř 80 % dětí má „zdeformovaná“ chodidla. Důvodem je nošení neadekvátních přezůvek, které jim jsou buď malé (chybí nadměrek), mají úzkou špičku (neodpovídá šířce chodidla) nebo jsou tam prstíky tak pokrčené, že se jim vytváří už v tomto raném období halux valgus (vbočený palec) nebo drápovité prsty. Uvědomme si, že děti tráví
v interiéru školky minimálně pět hodin aktivního času, a proto je volba správných přezůvek tak důležitá. Chodidla dětí jsou měkká, poddajná, klenba se stále vyvíjí, a proto se tvaruje dle toho, v čem je obuta. Chodidla jsou naše kořeny, základna pro tělo, úchop, cit či hmat – darujte svým dětem zdravý vývoj!

Spousta rodičů standardně řeší pouze obuv venkovní, ale z důvodu nízké informovanosti, kdy se o této problematice moc nehovoří, se na přezůvky do školky bohužel zapomíná. Na základě mé osobní dobré zkušenosti jsme v naší dětské skupině Lokomoce Tišnov začali rodičům doporučovat variantu protiskluzových „capáčků“, které kopírují šířku chodidel, jsou prodyšné (noha se v nich potí méně než v klasických přezůvkách) a děti mohou chodidlo používat ve všech směrech.

Dokonce i u chlapečka, který své původní přezůvky odmítal, tak v těchto je spokojený a například prolézačky v naší herní stěně si v nich maximálně užívá. V teplejších dnech v nich lze být i naboso. Chodidla si tím nejen otužují, ale především si je díky volnosti v pohybu krásně stimulují. Prosím, dávejte dětem do školky adekvátní obuv. Kontrolujte nadměrek, šířku a pružnost přezůvek do všech směrů. Máme velkou radost, že se v naší dětské skupině podařilo rodičům tuto problematiku vysvětlit tak, že si většina dětí školku užívá téměř „naboso“.

Martina Haklová

Další článek:
Předchozí článek: