Jak jsme volili do městského zastupitelstva 2022

Jak jsme volili do městského zastupitelstva 2022

Ve dnech 23.–24. září 2022 proběhly volby do Zastupitelstva města Tišnova pro následující čtyřleté volební období. Podrobné
výsledky voleb jsou shrnuty zde.

Volební účast byla nepatrně nižší než v roce 2018 (tehdy 46,76 %). V celé republice byla tentokrát ještě menší než v Tišnově (46,07 %), v  Jihomoravském kraji ovšem činila 48,33 % a na okrese Brno-venkov 53,66 %, opět nejvíce z celého kraje.

MOST zvítězil v komunálních volbách potřetí za sebou. Tentokrát sice nezískal nadpoloviční počet všech mandátů (v roce 2018 vybojoval osm křesel), přesto jde o pozoruhodný výsledek seskupení vládnoucího v Tišnově již od roku 2014. MOST byl nejúspěšnější v osmi volebních okrscích z devíti,  pouze v Hajánkách získalo více hlasů ANO, což lze přičíst přítomnosti předsedy tamního osadního výboru Ladislava Kotoučka na jeho kandidátce. Pětiprocentní hranici nepřekročily dvě volební strany, které tedy – na rozdíl od předchozí čtyřletky – nebudou v zastupitelstvu zastoupeny. Jedná se o STAN vedený Radmilou Zhořovou (ta ovšem v minulých volebních obdobích zastupovala vždy ČSSD) a Stranu zelených, jejíž jedničkou byl dosud  opoziční zastupitel Jan Křehlík.

Jmenovitě byli do Zastupitelstva města Tišnova zvoleni následující kandidáti jednotlivých volebních stran v pořadí podle docíleného výsledku:
MOST – Jiří Dospíšil, Veronika Pozděnová, Aleš Navrátil, Martin Sebera, Zdeněk Kunický, Tomáš Havlát a Libuše Čermáková
ANO – Lenka Knechtová, Štěpán Pilný, Václav Šikula
SPOLU – Irena Ochrymčuková, Karel Souček ml.
OTEVŘENY TIŠNOV – Jan Schneider, Vladimíra Knoflíčková
SPOLKY PRO TIŠNOV – Tomáš Blaha

Václav Šikula a Jan Schneider byli do zastupitelstva zvoleni počtvrté, Jiří Dospíšil, Veronika Pozděnová, Martin Sebera, Zdeněk Kunický, Irena Ochrymčuková a Lenka Knechtová (k ní podrobněji viz níže) potřetí, Aleš Navrátil, Libuše Čermáková a Vladimíra Knoflíčková podruhé. Úplnými nováčky jsou jen Karel Souček ml. a Tomáš Blaha – Tomáš Havlát a Štěpán Pilný byli sice zvoleni poprvé, ale v minulém období od samého začátku nahradili odstoupivší členy svých kandidátek Václava Drhlíka a Lenku Knechtovou. Také Václav Šikula minulé volební období na postu zastupitele nedokončil.

Prvními náhradníky jednotlivých volebních stran podle výsledků voleb jsou Tomáš Ondráček (MOST), Michala Dvořáková (ANO), Karel Maláska (SPOLU), Alena Svobodová Kovaříková (Otevřený Tišnov) a Zuzana Brzobohatá (Spolky pro Tišnov).

V souvislosti s letošními volbami stojí určitě za zmínku, že poprvé v historii vůbec nesestavily kandidátku dvě dosud renomované levicové strany, a to KSČM a ČSSD. U komunistů jde o zákonitý vývoj jejich postupného mizení ze scény, sociální demokraté minulosti se tentokrát s různým úspěchem „rozeseli“ mezi ostatní volební strany.

Současně s volbami do obecních zastupitelstev se po šesti letech v našem obvodu volilo i do Senátu. Druhé kolo senátních voleb však proběhlo v termínu, který znemožňoval zveřejnit jejich výsledky už v tomto čísle, proto se jim budeme věnovat za měsíc. A po Novém roce nás pro změnu čekají volby prezidentské…

Václav Seyfert

Další článek:
Předchozí článek: