Živá mapa Tišnovska

Živá mapa Tišnovska

Aneb kam na výlet za poznáním přírody, krajiny a historie

Dostává se vám do rukou Živá mapa Tišnovska. Proč živá mapa? Klasické mapy a průvodci mají tendenci stárnout. Můžeme si dnes listovat starými vlastivědami z první republiky a nostalgicky si povzdechnout nad zmizelým mlýnským náhonem na Korábě, zničenou Bauerovou vilou nebo odtěženým vrcholem Dřínové, se kterým zmizely i dříny. Živou mapou jsme chtěli vytvořit sdílený zdroj informací, které může editovat kdokoliv – snažíme se tak využít moderních technologií stejně jako znalostí místních, kteří mohou s ostatními sdílet místo, které znají z dětských her, nebo část lokální historie, která se těžko dostane do školních učebnic.

Naše mapa je určena pro pedagogy, kteří hledají ve svém okolí náměty na terénní výuku, a to včetně tipů na aktivity, které je v dané lokalitě možné s žáky dělat. Stejně tak ji ovšem mohou využít i turisté, vedoucí dětských oddílů nebo rodiče, kteří nemají potřebu jezdit stovky kilometrů od domova, ale kteří mohou objevit, že i za humny roste věkovitý bukový prales, ve kterém lze zažít dobrodružství.

Jak s mapou pracovat?
1. Zadejte si do prohlížeče adresu bit.ly/ZivaMapaTisnovsko
2. Ve sdílené mapě si najděte lokalitu, která vás zajímá – buď můžete hledat podle části Tišnovska, kam se chystáte na výlet, nebo si můžete vyfiltrovat lokality podle typu (např. historická zajímavost).
3. Každá lokalita má u sebe krátký popisek toho, proč je zajímavá a stojí za návštěvu. V popisku u některých lokalit navíc najdete i odkaz na úložiště, kde můžete najít podrobnější popis lokality včetně rozvedení klíčových témat, se kterými na lokalitě můžete pracovat, včetně návrhů na aktivity, pomůcek a pracovních listů. Tuto část ocení především pedagogové a vedoucí dětských oddílů, ale věříme, že může být inspirativní i pro rodiče hledající aktivity na zabavení pro své děti.

Živá mapa se musí vyvíjet – růst, měnit se a občas může její část i odumřít. Proto budeme rádi za zpětnou vazbu k lokalitám, aktivitám, ale uvítáme i vaši chuť zapojit se do jejího rozšiřování. Pokud se chcete zapojit do rozšiřování Živé mapy anebo máte jen podnět k jejímu fungování, napište nám na zivamapatisnovsko@gmail.com.

Barbora Gottwaldová

Další článek:
Předchozí článek: