TRIO INCENDIO

TRIO INCENDIO

Květnový koncert Kruhu přátel hudby

Incendio znamená v latině oheň.

Klavírní trio, které si tento výraz dalo do svého názvu, Vás tedy ve středu 18. května 2022 od 19.30 hod. ve velkém sále Městského kulturního střediska na Mlýnské ulici nepochybně zahřeje vášnivými tóny. Mladí hudebníci mají za sebou již více než pět let společného koncertování a také několik úspěchů na mezinárodních soutěžích.

Poprvé si společně zahráli v rámci Akademie komorní hudby v roce 2016 a vzápětí založili stálé trio. Již o rok později vyhráli prestižní soutěž Gianni Bergamo Classic Music ve švýcarském Luganu a později zvítězili i na přehlídkách v Cremoně, Florencii, Lodži, Latině a Praze, kde získali i cenu Bohuslava Martinů za nejlepší interpretaci autorova díla. Trio Incendio patří mezi členy ECMA (European Chamber Music Academy), což mu umožňuje zúčastňovat se na různých místech v Evropě mistrovských kurzů a dále tak rozvíjet svoji uměleckou úroveň. Koncertovalo již v řadě renomovaných sálů, jakými jsou například pražské Rudolfinum, koncertní síň Berlínské filharmonie nebo Wigmore Hall v Londýně.

Pianistka Karolína Františová po absolvování konzervatoře pokračuje ve studiu na pražské AMU, v obou případech pod vedením Martina Kasíka.  Studovala též v I mole či Berlíně a je laureátkou mnoha mezinárodních soutěží, například v Plzni (Mezinárodní soutěž Bedřicha Smetany), ve Vídni, Paříži a Miláně. Pravidelně vystupuje ve svém rodném městě s Karlovarským symfonickým orchestrem.

Houslista Filip Zaykov se svému nástroji věnuje už od pěti let, hru rozvíjel na pražském gymnáziu i konzervatoři a momentálně je studentem  Hochschule für Musik Carl Maria von Weber v Drážďanech. Také on uspěl na nejedné soutěži mladých houslistů, vedle domácích klání i v Belgii, Německu či Itálii. Jako sólista vystoupil s několika renomovanými orchestry včetně Symfonického orchestru hlavního města Prahy FOK.

Violoncellista Vilém Petras má za sebou plzeňskou konzervatoř a nyní studuje na HAMU u profesora Michala Kaňky. Získal ocenění na soutěžích Talents For Europe a Concertino Praga, působil v orchestrálních akademiích České filharmonie či European Union Youth Orchestra. Také on hostuje v roli sólisty s předními orchestry.

Krátce před tišnovským koncertem vystoupí Trio Incendio v německém Heide, kde bude mít na programu například Dvořákovy Dumky nebo Trio č. 1 Johannese Brahmse.

Václav Seyfert

Další článek:
Předchozí článek: