Svět očima nevšední dvojice

Svět očima nevšední dvojice

28. května 2022 zahájíme novou výstavu vernisáží projektu Společnou cestou, který představí publiku na Tišnovsku partnerskou a uměleckou dvojici Veroniku Richterovou a Michala Cihláře.

Námětem výstav je jejich společné a hojné cestování do zemí tropického podnebného pásu. Výsledek inspirací z těchto cest naleznete v osobité a tvořivé reflexi viděného a zažitého v tišnovské galerii a muzeu.

Galerie se promění v tropické scenérie výstavou Veroniky Richterové Pet Tropicana 2.0. Velkolepá zátiší exotických krajin rozličných světadílů jsou formovaná převážně z plastových lahví, nalezených přírodnin a suvenýrů z cest. S Veronikou Richterovou jste měli možnost se již seznámit, a to díky instalaci domku z PET lahví na zahradě galerie a nově díky informativní výstavě Pocta PET lahvi v tomtéž domku na téma tvůrčí recyklace v ČR. Pro naši galerii připravila reprízu úspěšné výstavy v Botanické zahradě v Praze z roku 2010, kterou nově doplnila o současnou tvorbu. Mezi objekty z recyklovaných PET lahví objevíte například africké bubny, obří motýly či třímetrového krokodýla. Seznámíte se zde také s autorskými knihami dvojice o cestách do Japonska, Kuby či Kambodži.

V muzeu představí své Deníčky a památky z cest po tropech významný grafik Michal Cihlář. Jeho doménou je technika ručně kolorovaného linorytu a veřejnosti je znám především z tvorby grafické image pražské zoologické zahrady nebo také z ilustrací pro týdenní přílohu Lidových novin Orientace. Mimo volnou grafickou tvorbu se věnuje fotografickým a deníkovým sběrům během cest po světě i doma a v muzeu uvidíte právě tyto originální  cestovní deníčky, kam zapisuje dojmy, kreslí, vlepuje nalezené předměty a útržky tiskovin. Kdo by měl zájem o hlubší seznámení se s jeho dílem, Západočeská galerie v Plzni nabízí do srpna skvělou a vskutku obsáhlou výstavu Michala Cihláře Zátiší s hozenou rukavicí.

Výstavní projekt Společnou cestou zahájíme v 16.00 hodin v muzeu a posléze se přesuneme na otevření výstavy a doprovodný program do galerie. Projekt se uskutečňuje za finanční podpory Ministerstva kultury České republiky. Srdečně zveme!

Radka Kaclerová

Další článek:
Předchozí článek: