Jarní výstava v Předklášteří

Jarní výstava v Předklášteří

Spolek Art Periscope ve spolupráci s obcí Předklášteří uspořádají ve dnech 7.–15. 5. 2022 v prostorách OÚ Předklášteří prodejní výstavu keramiky a obrazů s názvem „Výstava 150“. Svá díla zde vystaví umělci – jubilanti – keramička Zuzana Gavlasová a malíř Jan Odvárka.

Zuzana Gavlasová žije a tvoří v Brně. Svoje životní jubileum oslavila 13. 7. 2021. Je ilustrátorka, keramička, sochařka, hudebnice a cestovatelka.  Keramiku tvoří a vystavuje již padesát roků, nyní v AZu galerii v Brně-Žabovřeskách. Do její široké tvorby patří sochy etnické, s přírodními motivy i romantického zaměření, dále závěsné reliéfy, ručně modelované nádoby a zahradní keramika. Její galerie je rovněž místem setkávání, vernisáží, koncertů a přednášek.

Jan Odvárka se narodil 15. 1. 1943, žije a tvoří v Moravské Svratce. Je řezbář, grafik, malíř, ač na veřejnou scénu  vstoupil jako nadějný sportovec. Studoval na Střední škole uměleckého průmyslu. O malování se zajímal již od raného dětství. V dorosteneckém věku byl úspěšným atletem – skokanem o tyči. Později v této disciplíně získal řadu sportovních titulů a vyhrál několik šampionátů. Jako výtvarný autodidakt se věnoval řezbářství, grafice a keramice, pracoval se železem, s tepanou mědí. Dnes se věnuje technice oleje a především akvarelu. Patří mezi nejvýraznější malíře Vysočiny
a jeho výstavy vždy přilákají nespočet návštěvníků.

Výstava bude zahájena za osobní účasti obou autorů v sobotu 7. května 2022 ve 14 hodin vernisáží, na které vystoupí cimbalistka Broňka Schoříková a zpěvák Jiří Helán. Otevřeno bude denně od 10.00 do 17.00 hodin a ukončení výstavy se uskuteční v neděli 15. 5. v 15.15 hodin vystoupením zpěváka a kytaristy Aleše Bojanovského z Brna.

Nenechte si ujít tuto zajímavou konfrontaci romantické keramiky a obrazů inspirovaných krajinou Vysočiny.

Zdeněk Jílek

Další článek:
Předchozí článek: