Komunitní zahrádky

Komunitní zahrádky

V roce 2019 začalo město pracovat na projektu komunitních zahrádek. Tento nápad se také objevil v prvním ročníku participativního rozpočtu, kde sice neobsadil vítězné příčky, ale zaujal občany i vedení města natolik, že se touto myšlenkou začalo intenzivně zabývat. Děkujeme tímto navrhovatelce projektu paní Dagmar Rudolfové za impuls a následnou konzultaci při realizaci projektu.

Komunitní zahrádka je prostor, který společně užívá více osob. Pro tyto účely byly vyčleněny dva pozemky o celkové výměře 2 300 m2, jeden se nachází na ulici Lomnická, u sídliště pod Květnicí, druhý na ulici Wagnerova, pod sídlištěm Klucanina. Tento projekt bylo možné uchopit mnoha různými způsoby. Finálnímu rozhodnutí o podobě tohoto projektu v Tišnově předcházelo důkladné zvažování pro a proti různých variant. Město nakonec rozhodlo, že komunitní zahrádky v Tišnově budou fungovat jako jeden velký oplocený prostor, na kterém bude mít každý nájemník pronajaty své vlastní záhony, na kterých si bude hospodařit dle libosti. Jednotlivé záhonky budou o různých velikostech (8 × 5 m a 16 × 5m), rozlohu svého pozemku si zvolil každý pěstitel dle vlastního uvážení a časových možností. Součástí komunitních zahrádek je také studna, ze které mohou nájemci čerpat vodu k zalévání svých plodin. Na pozemcích naleznou zahrádkáři také místo pro trávení volného času včetně ohniště a místa k posezení. Nedílnou součástí budou také kompostéry, které umožní další využití biologického odpadu. Komunitní zahrádky nabízejí celkem 39 zahrádek.

Aktuálně je obsazeno 30 z nich. Zahradničit na nových pozemcích je možné již v letošním roce. I lidé žijící v bytech si tak budou moci vypěstovat svoje vlastní ovoce či zeleninu a věnovat se této oblíbené kratochvíli. Pobyt na čerstvém vzduchu příznivě ovlivňuje fyzickou i duševní stránku člověka. Prostor bude také místem, kde budou mít lidé možnost poznat své sousedy.

Doufáme, že se díky komunitním zahrádkám budete těšit nejen z plodů, které vaše práce přinese, ale i z činnosti samotné.

Karel Souček, Kristýna Pekařová

Další článek:
Předchozí článek: