Zálesácký závod zdatnosti

Zálesácký závod zdatnosti

V sobotu 9. 4. 2022 se v Jamném konal přebor župy Pernštejnské v Zálesáckém závodu zdatnosti. Závodu se účastnilo devět hlídek (sedm hlídek staršího žactva a dvě hlídky mladšího žactva). Závod byl odstartován ve 14.00 od koupaliště v Jamném. Trať dlouhá pět kilometrů byla poměrně náročná. Běželo se převážně lesem a hodně do kopce. Běh závodníkům ztěžovalo také nepříznivé počasí, po odstartování závodu propukla sněhová vánice. Na trase čekalo na závodníky sedmnáct stanovišť s různými zálesáckými úkoly, například práce se dřevem, orientace na mapě, hod na cíl,  střelba ze vzduchovek, poznávání rostlin, lanové překážky a další.

Hlídky se s nepřízní počasí popraly velmi statečně a závod všichni dokončili ve výborném čase. V kategorii mladšího žactva se na prvním místě  umístila hlídka ve složení Kateřina Štveráčková, Tereza Pavlíčková a Jan Zouhar. V kategorii staršího žactva zvítězili Petr Štveráček, Daniel Zeman a Marek Vejpustek. Všem závodníkům patří obdiv za výkony podané v tak náročných podmínkách a velký dík patří také všem rozhodčím.

Po vyhlášení výsledků a rozdání medailí proběhl namísto slavnostního táboráku, z důvodů přetrvávajícího špatného počasí, rychlý přesun do školy v Jamném. Ve škole se hrálo na kytaru a zpívalo. Všichni pak po náročném dni rádi zalezli do teplých spacáků a brzy usnuli. V neděli dopoledne se konala ve škole a v okolí školy zálesácká olympiáda, při které děti plnily úkoly jako plazení, luštění šifer nebo třeba přišívání knoflíku. V 11.00 pak proběhlo ukončení celé akce.

20.–22. 5. 2022 se koná v Radíkově u Olomouce přebor ČOS v Zálesáckém závodu zdatnosti, župu Pernštejnskou budou reprezentovat dva týmy z kategorie staršího žactva. První tým poběží ve složení Petr Štveráček, Daniel Zeman a Marek Vejpustek a druhý tým ve složení Eliška Štěpánová, Eliška Vitulová a Eliška Kocmanová. Oběma hlídkám přejeme do závodu mnoho štěstí!

Soňa Mihulová

Další článek:
Předchozí článek: