Zahradníkův rok – Ovocná abeceda

Zahradníkův rok – Ovocná abeceda

Milá čtenářko, milý čtenáři, jak jsem slíbil na konci minulého dílu, dnes se budu věnovat představení odrůd ovocných stromků vhodných pro Tišnovsko.

Obecně lze říci, že se zde daří za určitých podmínek široké škále ovocných druhů, od drobného ovoce přes keře po stromy. Připouštím, že na tuto problematiku může mít každý sadař, zahrádkář, pěstitel svůj osobní názor. Jistě se shodneme, že je vhodné osazovat nejprve vzrostlé stromy, menší stromky a nakonec keře. O tom už jsem psal.

V praxi vybírám sazenice podle zdravotního stavu, místa, světové strany, půdních podmínek, světla, vláhy… O tom už jsem taky psal. Doposud jsem popisoval reálné postupy v reálných zahradách. Proto mi teď dovolte se maličko zasnít. Představuji si nekonečný lán na ideálním místě vhodný k založení ovocného sadu. Začínám vybírat. Jako logický chlap vybírám, podle abecedy (ve snu si to mohu dovolit, v praxi budu osazovat od největšího po nejmenší).

A jako ANGREŠT. Na trhu se objevuje asi deset odrůd keřových i stromkových tvarů. Ovocný sad si zaslouží můj chuťově nejoblíbenější angrešt HINNOMACKI GELB. Připomíná mi většími plody a chutí starý dobrý zlatý fík, který je v současnosti nedostupný kvůli malé odolnosti vůči chorobám a škůdcům. Moje druhá volba je angrešt INVICTA, rezistentní vůči chorobám a škůdcům. Má pravidelné plody vhodné k zavařování. Ty vypadají ve sklenici vysoce esteticky. Moje třetí volba je angrešt NIESLUCHOWSKI, svojí červenou barvou láká k zobání.

B jako BROSKEV. Červené líčko, chuťově dokonalá, aromatická, nenáročná na pěstování. To je broskvoň REDHAVEN! Stará odrůda, kterou výnosově i chuťově v této lokalitě nic netrumfne. Zavařovat (ne)mohu od poloviny srpna. Mimochodem „červené líčko“ je terminus technicus pro barevně odlišený půlměsíc na slupce. Bělomasá, atraktivní plochý tvar, červená barva, dobře odlučitelná od pecky, dozrává začátkem srpna. To je broskvoň SATURN PLOCHÁ! Módní trend, poutavá reklama, vynikající reference, samosprašná, netrpí mrazem, plodí koncem srpna. To je broskvoň INKA! Už se těším, až ji osobně vyzkouším.

G jako GRANÁTOVÉ JABLKO. Opadavý keř, dorůstající výšky 5 m, kulovité bobule 10 cm velké, prý dozraje i v Tišnově. To je MAXIMA RUBRA! Rád bych si tuto hypotézu ověřil, a proto prosím o spolupráci. První zájemce, kdo si přijde k nám do zahradnictví pro tuto sazenici, ji dostane jako dárek spolu s manuálem k pěstování. Děkuji.

H jako HRUŠKA. Klasicky je dělím podle dozrávání a sklizně na letní, podzimní, zimní. Podle tvaru koruny na klasické a sloupovité, podle plodů na tradiční a asijské. Letní jednička, velká, macatá, voňavá, velmi šťavnatá, sladká máslovka, pro přímý konzum, vhodná pro drobné pěstitele. To je hrušeň WILIAMSOVA! Podzimní sklizeň v polovině září, nenáročná na půdní podmínky i polohu, krásná zelená barva ideální (po vzoru babičky) na  zavařování s jeřabinami, stará anglická odrůda. To je hrušeň KONFERENCE! Zimní krasavice, odolná vůči nízkým teplotám. Dobře uskladněná vydrží od sklizně v říjnu až do února. Vyznačuje se užší korunou. Kříženec odrůdy Holenická a Wiliamsova. To je hrušeň DICOLOR! Šťavnatá, aromatická,
konzumní zralost prosinec až únor, kříženec Boskova Lahvice a Druardova. To je hrušeň ERIKA! Snový sad chce i asijské hrušně. V nabídce je nespočet druhů. Chuťově jsou jiné, tvrdé, plné šťávy. Ničím netrpí, odolné. Tvarem připomínají jablko. Vybírám jednu z nich, sběr konec září,  konzumní zralost listopad až leden, proto raně zimní. To je hrušeň – CHOJURO! Do velkého sadu se moc nehodí sloupovité hrušně. Osobně je nemám moc rád kvůli tvarování, vnímám je pouze jako módní trend. Jedinou předností je úspora místa. V sadu je nevyhledávám, vhodnější jsou do mobiliářů. Chuťově mi vyhovuje lahodná, máslová, šťavnatá hrušeň CONCORDE. Sklizeň během září, října, dobře uskladněná může vydržet až do února.

J jako JABLKO. Sad mých snů má v mé představě asi šedesát odrůd. Vybral jsem je tak, aby postupně dozrávaly. V ústech cítím nakyslou chuť, vnímám nezaměnitelnou vůni v polovině července. Stará odrůda, první letní jablko, pravidelně plodí, náročné na letní řez, vydrží po dozrání maximálně deset dnů. To je PRŮSVITNÉ LETNÍ! Zraje na konci října, žlutý plod s červeným žíháním, vhodný pro konzum i zpracování, vyžaduje letní i zimní řez, plodí na konci větví. To je RUBÍN! Stará odrůda, kříženec Golden Delicius a Coxova oranžová Reneta, chuťově výborný, sběr konec září, dobře uskladněný vydrží až do března. To je ŠAMPION! Původní česká odrůda, registrovaná v roce 2001, velký kulovitý plod, s jemnou slupkou, sklizeň koncem září, skladovat lze do února. To je BOHEMIA GOLD!

K jako KDOULE. Vyšlechtěná v Chorvatsku, samosprašná, kvete pozdě, nehrozí poškození květů mrazem. Plodem je malvice hruškovitého tvaru, žluté barvy. Výborná marmeláda, jemná pálenka, vynikající zapečená s portským vínem. To je kdouloň VRANJA.

M jako MERUŇKA. Ve snu i v realitě platí, že meruňka roubovaná na podnož myrobalánu netrpí apoplexií (mrtvice). Kanadská odrůda, samosprašná, vysoce odolná proti mrazu a šarce. Plod středně velký, oranžový s červeným líčkem, sladce navinulá aromatická, lehce ulpívá na pecce, zraje od poloviny července, vhodná pro přímý konzum, pálenku. To je meruňka HARCOT! Velká pravidelná plodnost, velmi velký kulovitý plod, středně raná odrůda, pozdním kvetením uniká jarním mrazíkům, konzumní zralost polovina července. To je meruňka MAMUT.

M jako MORUŠE. Osobně znám osm druhů. Nejraději mám velmi sladké plody podobné ostružině, vydrží do mínus třiceti stupňů, příbuzná fíku, mnoho vitamínů, bohatá na železo jako hovězí svíčková, zraje v červenci a srpnu, dobarvuje víno, na sirupy, konzum. To je morušovník TRNAVSKÁ!

N jako NEKTARINKA. Středně raná, samosprašná, nejméně náročná, konzumní zralost koncem srpna, podnož slivoň (Rakoniewicka), pro dobrou plodnost vyžaduje hluboký řez (40–50 % větví každý rok pryč). To je nektarinka HARCO!

S jako SLIVOŇ. Licencovaná odrůda (vyšší cena, vysoká kvalita), zralost v září, středně velký oválný plod, velmi sladká, dobře odlučitelná od pecky. Tolerantní vůči šarce. Sloupovitý pozvolný růst (nezabere celou zahradu). Pro destilaci, nedoslazovat. To je slivoň TOPPER! Stará odrůda, velký plod, odolnost proti mrazu i šarce vysoká, dozrává od půlky srpna, sušení, povidla, pálení. To je slivoň GABROVSKÁ!

T jako TŘEŠEŇ. Bujný růst, nižší koruna, na podnoži COLT, maximálně 4 m velký strom, větší široce srdčitý plod, sklizeň druhý třešňový týden (8.–18. 6.). Velmi chutná. To je třešeň BURLAT!

V jako VIŠEŇ. Ideální pro malopěstitele, dobře opyluje, ničím moc netrpí, velký ploše kulovitý plod, karmínově červený, málo barví, dozrává čtvrtý třešňový týden. To je višeň FAVORIT!

Z jako ZIZIPUS JUJUBA. Cicimek čínský, nenáročná subtropická rostlina, v tradiční čínské medicíně užívaná více než 4 000 let. Velmi sladký chutný plod, velký oválný datlový, leskle žlutý až tmavě červenohnědý, pro přímý konzum i zpracování, obsahuje antioxidanty, vitamin C, vitamin B, karoten, draslík, železo, vápník, fosfor, hořčík, zinek, mangan, sodík. To je cicimek DONG ZAO!

Váš Pařez – Stanislav Pařízek

 

Další článek:
Předchozí článek: