Výstava brněnského fotografa Miloše Budíka

Výstava brněnského fotografa Miloše Budíka

Vážení příznivci spolku Art Periscope, po několika neuskutečněných připravených akcích si vás dovolujeme pozvat do obecního úřadu v Předklášteří  na výstavu brněnského fotografa Miloše Budíka.
Doufejme, že tentokrát již žádná covidová opatření nezasáhnou a akce se uskuteční. Výstava bude zahájena v sobotu 18. září 2021 v 15.00 hodin vernisáží za osobní účasti autora. Kurátorkou výstavy je paní Anna Kamenská. Zahraje zde dixieland Mojmíra Bártka – bývalého člena orchestru Gustava Broma. Součástí vernisáže bude křest kalendáře spolku Art Periscope s názvem Tišnov v obrazech 2022.
Výstava potrvá do úterý 28. září 2021, kdy bude od 15.00 hodin ukončena derniérou, na které zahrají a zazpívají Vlaštovky pásmo lidových písní.
Fotograf Miloš Budík se narodil v Brně v roce 1935. Studoval Střední průmyslovou školu chemickou, kde maturoval v roce 1955. Po ukončení studií byl zaměstnán jako fotograf ve Státním archivu v Brně, později jako obrazový redaktor brněnského měsíčníku Věda a život. Od roku 1971 pracoval jako průmyslový a reklamní fotograf. Byl zakládajícím členem fotografické skupiny VOX a je členem volného sdružení výtvarníků KONFESE. V roce 1969 mu byl udělen čestný titul AFIAP, což je prestižní ocenění Mezinárodní federace umělecké fotografie. Tvorba Miloše Budíka, prezentovaná na řadě výstav a soutěží, získala mnohá ocenění doma i v zahraničí, svými fotografiemi doprovodil několik knih o Brně.
Společným znakem většiny jeho snímků je suverénní zvládnutí prostoru, působivá atmosféra a neuchopitelné kouzlo.
Miloš Budík je československým fotografem a získal za svoji tvorbu řadu prestižních ocenění. Jako např.: v roce 1958 Bordeaux bronzová medaile, 1960 Monchengladbach Velká cena, 1962 Zell am See zlatá medaile, 1984 Berlín stříbrná medaile, 1987 Budapešť Zlatá medaile, 2007 Cena města Brna atd. Uspořádal několik desítek samostatných výstav v ČR i v zahraničí a vydal více jak deset publikací.
Jeho jedním mottem je: „Není-li nic k vidění a ty to vidíš, je to poezie. Dokážeš-li, aby to viděli i jiní, je to fotografie.“

Zdeněk Jílek

Další článek:
Předchozí článek: