Podzim v muzeu

Podzim v muzeu

Rozloučení s Apolenkou
V létě se v muzeu zabydlela Apolenka z modrotisku. Výstava představující ilustrace ze stejnojmenné knihy, kterou kurátorka Galerie Josefa Jambora Radka Kaclerová doplnila řadou exponátů a informací o technice modrotisku. Modrá a bílá muzeu slušely. S Apolenkou se rozloučíme v září besedami s autorkou příběhu Romanou Košutkovou a ilustrátorkou Veronikou Vlkovou. Besedy proběhnou v rámci festivalu Knižní Květnice a budou doprovázeny dílničkou pro děti.

O tišnovských hodech a tišnovském pivu
Čas podzimní je v Tišnově časem hodů, které se staly již samozřejmou součástí městského kulturního kalendáře. Svatováclavské hody, slavnost, která s sebou přináší tradice a krojované – malé děti, mladé, ale i tzv. ženáče. Každý rok se město oblékne do slavnostního pláště a celý den tu zní zpěv, hudba, smích a tančí se a baví až do rána. Ale jaké hodové zvyky a proč se drží? Proč krojované doprovází kostýmované postavy a jaký je jejich význam?

Až si užijete víru hodového veselí, můžete zajít do Muzea města Tišnova na výstavu přibližující hodové zvyky a obyčeje. Výstavu otevřeme v rámci Svatováclavských hodů 25. září ve 13.00 hod. a za pomoc s ní již teď děkujeme Podhoráckému muzeu a zejména PhDr. Ireně Ochrymčukové, která je s touto tematikou obeznámena lépe než kdokoli jiný.

A ať už na to žehráme, či nikoli, lidová zábava je v našich končinách spojená… inu… s pitím. V Tišnově pak především s pivem, protože pivo se tu vaří od nepaměti. Připravovaná výstava vás provede příběhem tišnovského piva. Ukážeme vám vaření piva zblízka, budete si moci očichat jednotlivé přísady a seznámit se s technologickým postupem jeho výroby. V komiksu nakresleném nadějnou kreslířkou Klárou Dvořáčkovou se dozvíte, jak pivo ovlivňovalo rozvoj města, jeho ekonomickou situaci a popularitu. Že kdo vlastnil právovárečný dům, tak byl zpravidla významným měšťanem. Uvidíte, že pivo se vařilo doslova na každém rohu a že bylo mnohem lepší než v Brně! Nezapomeneme ani na současnost a místní pivovary, které se po sto letech od zániku měšťanského pivovaru do vaření piva opět pustily a získávají popularitu i za hranicemi našeho okresu. Jedním z vrcholů této výstavy (pokud epidemiologická situace dovolí) by měl být degustační večer s představením našich minipivovarů, ochutnávkou a debatou o tomto zlatavém moku.

Eva Chvalkovská, Eva Vávrová

Další článek:
Předchozí článek: