Dokonalý letec a lovec

Dokonalý letec a lovec

Káně lesníButeo buteo bylo vyhlášeno Českou společností ornitologickou ptákem roku 2021. Káně, které tvarem a velikostí těla připomíná  menšího orla, je sice naším nejhojnějším dravcem, přesto je veřejností poněkud přehlížené. Odborníci proto chtějí tento druh spíše plachého dravce, který se ale dovede výborně přizpůsobovat prostředí, lépe představit. Už teď lze káně sledovat na polích, jak loví hraboše. Titul pták roku uděluje společnost obvykle druhům, které veřejnost zná ze svého okolí. Jde o našeho nejpočetnějšího dravce a každý, kdo alespoň občas vyjde do přírody, má možnost se s ním potkat, jak sedí na vyvýšených místech u silnice nebo loví na poli hraboše.

Co o tomto dravci víme? Je to dravec střední velikosti, rozpětím křídel 110 až 130 centimetrů. Je mistrem v plachtění. Zbarvení káňat je různé, od bělavých až po hnědé. Káně má krátké pařáty, ve kterých má velkou sílu a je tedy předurčeno k lovu drobných zvířat. Uvádí se, že 80 % stravy tvoří hraboši. Malí ptáci tvoří 7 %. Zbytek připadá na plazy, obojživelníky a ryby. V krajině opisuje velké kruhy. Jinak je jeho let proti ostatním dravcům těžkopádný. Proto se také minimálně využívá v sokolnictví. Naši pozornost si upoutá svým voláním při plachtění vysoko nad našimi hlavami. Na les je tento dravec vázán nejvíce v době hnízdění, zhruba od března do května. Samice snáší dvě až tři vejce. Vychovávaná generace je závislá na nabídce potravy. Nejbližším příbuzným je káně rousné.

Káně je užitečné pro zemědělce, protože uloví hodně myší. Bohužel tu existuje nebezpečí, že některý z ulovených hrabošů bude otrávený. Dnes víme, že dravci neregulují množství své kořisti, ale naopak množství kořisti ovlivňuje počet dravců. Pomyslné žezlo tedy přebírá po jiřičce obecné, která byla vyhlášena ptákem roku 2020.

Josef Permedla

Další článek:
Předchozí článek: