Ze zápisníku starosty

Ze zápisníku starosty

Milé čtenářky, milí čtenáři Tišnovských novin, zdravím vás v jarním čase a rád bych se s vámi podělil o pár aktuálních informací z radnice.

I radnici navštívil covid
Ano, je to tak. I přes veškerá opatření se ani radnici nevyhnul virus, s nímž se už více než rok potýká celý svět. I já jsem si to „užil“ a nebyla to žádná „rýmečka“. Ale přežili jsme to a makáme dál! Úřad se též postupně „promořuje“. Rád bych poděkoval všem zaměstnancům, že i v této složité době se až na drobné výjimky daří zajišťovat chod jednotlivých agend a služby pro občany. A všem vám – našim klientům – děkuji za trpělivost. Není to jednoduché, vážím si toho!

Změny ve vedení města
Změny jsou nevyhnutelnou součástí našich životů. Přináší je plynoucí čas, dějí se denně, ať už chceme či nikoliv. Změny ve vedení města nebývají na denním pořádku, přesto k jedné takové aktuálně došlo i na naší radnici. Začátkem března se totiž rozhodl ukončit své působení na pozici místostarosty a také v zastupitelstvu města Václav Šikula. Rád bych mu tímto ještě jednou upřímně poděkoval za vše dobré, co nejen v posledních šesti letech ve vedení města, ale také za dobu svého předchozího dlouhodobého působení ve funkci tajemníka městského úřadu pro naše město vykonal.

Novým členem zastupitelstva za tutéž volební stranu se stal Vladimír Lieberzeit (ANO 2011). A pokud jde o vedení města, společně s koaličními partnery jsme na tuto skutečnost byli nuceni zareagovat a dohodli jsme se na změně v rozdělení kompetencí. Neuvolněným místostarostou bude nově Aleš Navrátil (Místní Občanský Spolek Tišnováků MOST), členem Rady města pak Štěpán Pilný (ANO 2011). Jak se říká, změna je život. Naše cíle se ale nemění – chceme splnit maximum z našich úkolů, které jsme si společně stanovili. Přesné rozdělení kompetencí mezi radními a také aktuální stav plnění našeho programového prohlášení najdete na webu města.

Na co se můžeme těšit?
I v této složité době se na mnoha místech ve městě realizují investiční akce. Dokončuje se park na Honech. Myslím, že toto tak trochu pozapomenuté místo získá pěknou tvář.

Rekonstruuje se kanalizace na ul. Dvořákova. Doprava ve městě je tak komplikovaná a ještě to nějakou dobu potrvá – navazující rekonstrukce ulic Riegrova a Černohorská. Ale zvládli jsme to na Brněnské, určitě to zvládneme i tady! Máme tedy poslední šanci se po tom našem (tedy vlastně krajském – neboť vlastníkem komunikace je Jihomoravský kraj) „tankodromu“ svézt. Tak toho využijme. Od pololetí už to nepůjde. S dopravou souvisí i nesouhlasný postoj města k záměru provozovatele kamenolomu v Lomničce o prohloubení a rozšíření těžby. Uvědomujeme si, že doprava těžkých nákladních vozů vedená přes centrum města je velkou zátěží, a proto chceme jednat o jejím řešení. Více informací přináší ve svém článku kolega Aleš Navrátil.

Na novém hřbitově probíhá stavba smuteční síně. A v letním kině se rekonstruuje amfiteátr. O jejich budoucí podobě jste již byli informováni. Pokud vám náhodou uniklo, na co se můžete těšit, podrobnosti najdete na www.promeny-tisnova.cz.

Na závěr něco o opatřeních a komunikaci
Trápí mě tak trochu ponurá nálada, kterou pozoruji ve společnosti. Přiznám se, i na mne to jaksi dolehlo. Jistě, je to dáno epidemiologickým problémem jménem „covid“. Každého z nás tato nečekaná situace štve, trápí, obtěžuje, nadzvedává, rozčiluje. Je to nepříjemné a hlavně nekonečné. Kvůli omezujícím opatřením nemůžeme leccos z toho, na co jsme byli zvyklí. I já postrádám více zdravého rozumu, pokud jde o některá opatření. Přes všechny otazníky se je ale snažím maximálně dodržovat. Věřím, že to, že si „ukrojím ze svého komfortu“, povede ke zlepšení. Vždyť v nemocnicích byla situace takříkajíc „na hraně“ a všichni zdravotníci mají můj bezmezný obdiv. Uvědomuji si také, že řešit něco takového na úrovni státu není legrace. Dovedu si představit, jaké to je vypětí, a vím, že člověk je jen tvor nedokonalý. Co mě překvapuje nejvíce, je absence větší vůle k vysvětlování. Umí-li naši vrcholoví politici bravurně zvládat předvolební kampaně, měli by také umět komunikovat s námi i v takovéto zásadní věci.

Ale raději se zase vraťme zpátky na zem… I my si uvědomujeme nutnost dostatečné komunikace s vámi. Proto jsme po nějakém čase posílili a na pozici tiskové mluvčí nastoupila na úřad paní Klára Šimečková. Věřím, že větší informovanost o dění ve městě oceníte.

Vydržme – zase bude dobře!

Hezké jarní dny vám přeje starosta města

Jiří Dospíšil

Další článek:
Předchozí článek: