Technologický vývoj vysílání – od kabelovky k internetu

Technologický vývoj vysílání – od kabelovky k internetu

Vznik Tišnovské televize předznamenala v roce 1997 výstavba kabelové sítě, která měla přinést Tišnovákům televizní programy prostřednictvím kabelové televize. V návaznosti na rozvoj kabelové televize se napříč Českou republikou začal rozvíjet fenomén místních TV infokanálů, který poskytoval informace pro občany dané lokality. Součástí těchto vysílání byly zejména tzv. infosmyčky, tedy statické obrázky, které se v pravidelných intervalech střídaly a vyplňovaly většinu vysílacího času, protože zajistit standardní TV výrobu (tak jak ji známe z běžných televizí) bylo a je nad možnosti samospráv.

Zákonodárci pohlíželi a pohlíží na takové šíření TV signálu ale stejně jako na vysílání velkých televizí, a tak si provozovatelé obecních infokanálů museli zažádat o licenci pro vysílání k Radě pro rozhlasové a televizní vysílání, a tak je tomu dodnes. Oficiálně začala Tišnovská televize vysílat 27. 5. 1999.

Svět televize se začal měnit rychlým rozvojem internetu a sdílení videí prostřednictvím sítě. K zásadnímu přelomu došlo v roce 2006, kdy společnost Google koupila platformu YouTube, která poskytovala tzv. streamování videí, a začal se rozvíjet zcela nový fenomén „Video na vyžádání“ (Video on Demand). První video Tišnovské televize bylo vloženo na YouTube kanál 27. 10. 2009. Následně se začala zvyšovat kvalita obrazu a z původního standardního rozlišení obrazovek se vylouplo rozlišení FullHD, které přináší divákům nepoměrně lepší kvalitu obrazu. K FullHD se propracoval obecní infokanál v Tišnově až na podzim loňského roku. To, co dříve obstarával teletext a infosmyčky v obecních infokanálech, se stalo prehistorickým způsobem šíření informací a jejich roli převzal internet.

Chování diváků se začalo výrazně měnit a z pasivního čekání na to, co oblíbený kanál přinese za novinku a zajímavý obsah proti konkurentům, si lidé začali vybírat svůj program sami. Začali si vybírat obsah na internetu, stahovat si filmy a systém Video on Demand nabral na síle. Tento trend ještě posílila doba kovidová, kdy služby, jako jsou Netflix, HBO GO, Disney Chanell, Apple TV či jiní, začaly válcovat i filmový průmysl. YouTube zahájil masivní podporu živého vysílání a moderní technologie toto umožňují i obyčejným uživatelům. Vstříc tomu trendu jde i výroba televizorů, které se změnily na tzv. smart TV, tedy chytré televize, které umožňují zcela běžné využívání všech těchto služeb a jiné dnes vlastně ani neexistují.

Program Tišnovské televize dnes mohou diváci sledovat na oficiálním YouTube kanálu, který byl z původního těžko zapamatovatelného jména Tischnowitz přejmenován na „Tišnovská televize“ a naleznete zde téměř všechny pořady, které kdy vznikly. Dále lze TTV sledovat prostřednictvím kabelové sítě provozované společností, která síť vybudovala. Šíření tohoto signálu a jeho technologické možnosti jsou však již za zenitem a rozhodně neumožňují to, na co si diváci z velké většiny již zvykli, tedy vybírat si pořady z nabídky Tišnovské televize, které chtějí zhlédnout bez ohledu na vysílací schéma.

Tišnovská televize se v loňském roce koncentrovala na kvalitní informační servis, kterým pokrývala většinu událostí v městě Tišnově. Vyprodukovala 155 reportáží ze všech oblastí života a tyto doplňovala tzv. infosmyčkou. Týdenní sumarizační pořady nazvané „Reportér TTV“ byly odvysílány 45×. Kromě standardního zpravodajství zajistila TTV pět přímých přenosů ze zastupitelstva města. Nad tento rámec TTV vyrobila několik speciálních pořadů. Jedním z nejzajímavějších projektů byl třídílný publicistický pořad o revitalizaci náměstí Míru. Dále byl realizován on-line přenos konference o Kreativních laboratořích. Na konci roku byl vyroben pořad „Vánoční poselství naděje“, který se pokusil přinést záznam hudebního vystoupení Tišnovského komorního orchestru z kostela sv. Václava a promluv duchovních a zástupců města. Tento třičtvrtěhodinový pořad jen na YouTube měl ke konci roku na 870 zhlédnutí. V roce 2020 vznikal také jeden velmi náročný dokument o 100 letech tišnovského gymnázia. Celkem Tišnovská televize vyprodukovala 213 pořadů o celkové délce téměř 46 hodin.

S příchodem pandemie COVID-19 se zvýraznila potřeba posunout práci TTV ještě do další oblasti a tou je živé vysílání prostřednictvím streamování, proto celý tým začal hledat ideální technologii, která by byla finančně dostupná a která by do budoucna umožnila přinášet Tišnovákům LIVE vysílání z nejrůznějších oblastí života ve městě. Pokud to dovolí finanční možnosti, tak chceme s tímto projektem začít co nejdříve.

Na sklonku loňského roku bylo Městskému kulturnímu středisku Tišnov, které se stará o výrobu pořadů TTV, oznámeno od provozovatele kabelové sítě, že provozovatel zažádal o ukončení licence na vysílání obecního infokanálu u již zmíněné Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Tato překvapivá informace však přinesla nevyhnutelný vývojový krok a tím je úplný přechod vysílání pořadů Tišnovské televize do prostoru Video on
Demand.

Naposledy se objeví pořady Tišnovské televize na kabelové televizi 31. března 2021. Od 1. dubna 2021 bude Tišnovská televize dostupná pouze na oficiálním YouTube kanálu s názvem Tišnovská televize a do té doby bude celý tým pracovat na vizuální podobě kanálu a zlepšení členění tohoto archivu. Dále bude usilovat o vybavení v oblasti živého vysílání. Pro většinu uživatelů se nic dramatického nezmění a ti, kteří byli zvyklí sledovat pořady TTV přes kabelovku, si je mohou na svých chytrých televizorech pustit přes YouTube kanál a vybírat si z velkého množství i historických pořadů.

Pavel Hanák

Další článek:
Předchozí článek: