Galerie v čase pandemie

Galerie v čase pandemie

Do našich životů vstoupila počátkem roku nečekaně nová skutečnost v podobě virové epidemie. Přinutila nás změnit zažité modely vzájemné komunikace, omezit přímé kontakty a nahradit je virtuálním prostorem  na  internetu.  Jak  se  s novou situací vyrovnala galerie?

Nový rok jsme hned v sobotu 11. ledna zahájili výstavou umělce Marka Thera nazvanou Kusch! Specifická instalace pramenící z jeho sudetoněmeckých kořenů zachytila parafrází kresby Franze Schmelze a krajinomaleb německých malířů z českých zemí.

Početně navštívené Tříkrálové divadlo Toy Machine s představením Betlém doprovázelo tvoření loutek i novoročních přáníček.

První jarní den nás zasáhl krutou ranou nečekaný odchod doc. Jana Laciny za řeku Léthé. Z říše stínů ho pomáhají navracet vzpomínky jeho přátel v knize Pod blan- kytem s beránky pokojně pluli rorýsi, sestavené Ivo Dostálem. Pokřtili jsme ji v galerii na den sv. Jana 24. června.

Ihned po ukončení karantény v květnu jsme zprostředkovali návštěvníkům galerie vhled do alternativních sochařských metod, v nichž  současní  umělci  pracují s netradičními materiály. Přímo pro zahradu mezi galerií a knihovnou pro nás Veronika Psotková vymodelovala z rabicové sítě sousoší znázorňující její dvě dcerky. Dílo nazvala Spojenci aneb Stříbrný vítr. Z veverskoknínického ateliéru připutovala výstava soch z textilií napuštěných pryskyřicí sochaře Martina Skalického. Jeho socha zamyšleného starého anděla v parku pod radnicí Nedělám si strachy se stala turistickou atrakcí.

Přes léto jsme  si  bezstarostně  užili  tři prázdninové Art Campy. Účastníci prvního, Once Upon a Time, měli mluvit zásadně anglicky. Prostředí dalším vytvořila výstava Jana Karpíška Vývěr ze sbírek a včelstvo, které nám do podzimu propůjčil. Děti si tak užily tvoření na dvou táborech Umění se včelami a Botanikus. Ti vytrvalejší podnikli náročný výlet za poznáním naučné medové stezky. Melancholickou atmosféru podzimu naladila strukturami stromů výstava Pavla Hayeka. Robustní úpěnlivě zkroucené holé větve na jeho obrazech nevěstily nic dobrého. Záhy po zahájení nás postihlo druhé karanténní uzavření, a galerií jsme se mohli kochat již jen z fotografií. Proto jsme se rozhodli výstavu  prodloužit  až do ledna 2021.

I my jsme stejně jako ostatní galerie začali streamovat. Spustili jsme virtuální  komentovanou prohlídku výstavy s  její  kurátorkou Radkou   Kaclerovou a Pavlem Hayekem. I tradiční vánoční výtvarnou dílnu s vyprávěním o hvězdách ve slavných uměleckých dílech jsme kvůli zdravotním restrikcím vysílali v sobotu prosince online. Koncem roku nás ještě čeká virtuální listování knihou Michala Konečného O malíři a malování, kterou pro děti vydal před Vánoci Spolek přátel Josefa Jambora.

Přejeme Vám vše dobré a hodně zdraví v novém roce. Těšíme se, až se s Vámi budeme moci opět setkávat osobně.

Marta Sylvestrová

Další článek:
Předchozí článek: