Trio Incendio

Trio Incendio

Dramaturgie letošní sezóny Kruhu přátel hudby vsadila v podzimních měsících na soubory věnující se výslovně instrumentální hudbě, takže ani trvající zákaz zpěvu coby přenašeče koronaviru by neměl pořádání jednotlivých koncertů nijak ohrozit.

Ve středu 18. listopadu se od 19.30 hodin ve velkém sále Městského kulturního střediska na Mlýnské ulici představí klavírní Trio Incendio. Soubor vznikl v roce 2016 v rámci Akademie komorní hudby a hned o rok později zvítězil v prestižní soutěži Gianni Bergamo Classic Music Award ve švýcarském Luganu. Později k tomu přidal další ocenění z akcí v Cremoně, Florencii, Lodži či Praze, kde získal i Cenu Bohuslava Martinů za nejlepší interpretaci autorova díla.

Karolína Františková (klavír) absolvovala Pražskou konzervatoř, studovala v Imole a Berlíně, vzdělání si doplňovala na řadě masterclassů a konzultací, v současnosti pokračuje na pražské AMU u profesora Martina Kasíka. Je laureátkou mezinárodních soutěží ve Vídni, Praze, Miláně či Paříži, pravidelně vystupuje s Karlovarským symfonickým orchestrem.

Filip Zaykov (housle) je rovněž absolventem Pražské konzervatoře a momentálně studuje na drážďanské Hochschule für Musik Carl Maria von Weber. Již ve svých deseti letech debutoval s Pražskou komorní filharmonií Vivaldiho koncertem a moll pro dvoje housle s mistrem Josefem Sukem. Zúčastnil se několika letních hudebních akademií a festivalů (například v Salcburku, Cambridge nebo Plzni), i on byl úspěšný na mezinárodních soutěžích.

Vilém Petras (violoncello) studuje na HAMU u profesora Michala Kaňky, má za sebou také vzdělávání na školách v Plzni či Lipsku. Působil v orchestrálních akademiích České filharmonie, PKF-Prague Philharmonia a v European Union Youth Orchestra. Je laureátem soutěží Talents for Europe, mimo jiné i v Chorvatsku.

Na webových stránkách souboru můžete vzít před návštěvou tišnovského koncertu zavděk drobným předkrmem v podobě několika skladeb Josepha Haydna, Bohuslava Martinů, Franze Schuberta či Johannese Brahmse, které tu jsou k dispozici nejen k poslechu, ale ve dvou případech i k obrazovému zhlédnutí.

Představení v Tišnově bylo odloženo na nový termín 14. dubna 2021.

Václav Seyfert

Další článek:
Předchozí článek: