Lákavý jazzový víkend

Lákavý jazzový víkend

Čtvrtý říjnový víkend bude v Tišnově doslova ve znamení jazzu. Ve velkém sále Městského kulturního střediska se vždy od 19.30 hod. uskuteční dva atraktivní koncerty, které mají úzkou souvislost s mezinárodním festivalem JazzFest Brno.

V pátek 23. 10. zde budou v rámci projektu JazzFest On The Road koncertovat dva pánové, na jejichž vystoupení jsme Vás zvali již na jaře, ovšem tehdy se nakonec místo jazzu prezentoval všudypřítomný koronavirus. Houslista tureckého původu Efe Turumtay a akordeonista se srbskými kořeny Nikola Zarić, oba žijící ve Vídni, vystoupí s programem nazvaným Via. Festivalové webové stránky jejich produkci popisují jako „mix rytmů a zvuků orientu a Balkánu přenesený do světa tanga, jazzu nebo klasické hudby“. Zájemce o bližší informace si dovoluji odkázat na březnové číslo Tišnovských novin, kde jsme oběma hudebníkům věnovali rozsáhlý celostránkový materiál.

O dva dny později, tedy v neděli 25. 10., se jako aktivní muzikant představí i sám festivalový šéf, kytarista Vilém Spilka se svým kvartetem. Před časem nabídl Tišnovákům v hospodě U Palce své tehdejší album Podvod, obsahující jazzové verze písniček Jana Nedvěda. Tentokrát budou program tvořit především skladby z aktuálního CD Čekání na Toma, které bylo v anketě odborníků stanice Český rozhlas Jazz oceněno jako nejlepší „česká jazzová deska roku 2019“. Dramaturg Petr Vidomus toto prvenství okomentoval slovy: „Album věnované chlapci s poruchou autistického spektra má silné mimohudební sdělení, věřím ale, že pro hlasující bylo zásadní celkové hudební zpracování, kvalita zvuku i originální kompoziční nápady brněnského kytaristy.“ Také v tomto případě jsme se už o kapele i úspěšné desce na našich stránkách zmínili, konkrétně v minulém čísle. Viléma Spilku v řadách souboru doplňují saxofonista Radek Zapadlo, kontrabasista Vlastimil Trllo a bubeník Martin Kleibl.

Václav Seyfert

Další článek:
Předchozí článek: