Jamenský táborák

Jamenský táborák

Osadní výbor Jamné uspořádal 22. srpna další ročník přátelského fotbalového zápasu v rámci akce „Jamenský táborák“ k příležitosti ukončení prázdnin. Jako tradičně u jamenského „rybníka“. Kdo zrovna nehrál nebo nesoutěžil v rámci programu, mohl se tak zchladit ve vodě nebo trénovat na druhý ročník běhu přes jamenskou kládu.

Přestože zpočátku nevypadalo skládání týmů na fotbalový zápas velmi nadějně, zástupci Jamného, MIX Hajánky a SDH Železné, se přece jen proti sobě postavili. Bronz ze zápasu si odváželo Železné, Jamnému zlato stejně uniklo o vlásek, když o vítězství MIX Hajánky rozhodlo až prodloužení. V odvetném přetahování lanem však nad MIX Hajánky zvítězilo Jamné. Na ženský fotbal letos nakonec nedošla řada, avšak děti si kopanou s nadšením potrénovaly, zápas ale skončil nerozhodně. S nadšením se zapojily také do přetahování lanem, v němž vyzvaly i dospělé.

Běh přes kládu, tentokrát podle kategorií, neměl tak hojnou účast, ale všichni soutěžící ukázali obdivuhodné výkony a nejeden originální skok a pád.  Obdiv patří nejrychlejším účastníkům. Zuzana Formanová byla první v kategorii žen s časem 5,3 s, z dětí nejrychlejší Danuška Šťastná s časem 3,8 s a Gabriel Kožík se dostal po mokrém kmeni za neuvěřitelných 2,5 s. Diváci se zabavili i střelbou z luku a ze vzduchovky, využili možnosti se po delší době potkat, popovídat si u občerstvení, které zajistil Osadní výbor Jamné. Jaroslavu Hadamikovi patří velký dík dětí za cukrovou vatu. Na děti čekaly také týmové hry a soutěže. Při některých se musely i namočit, což ale vzhledem k počasí nevadilo. Největší nadšení sklidil závod ve válení balíků sena z jedné strany fotbalového hřiště na druhou. Jako odměnu za účast dostaly děti pamětní medaili.

V rámci jednoho z úkolů děti pomohly skřítkovi permoníkovi najít a posbírat jeho poztrácené stříbrné valounky, proto jim za to také nachystal odměnu. Pro tu si ale mohly dojít až po setmění, které jim k ní otevřelo cestu. Děti tak musely vyšplhat do prudkého svahu kopce Svídovce, po stezce lemované mihotajícími se světýlky, aby pod skálou u jeho vrcholu objevily permoníkovu truhlu s balíčkem nachystaným pro každé z nich. Ještě zajímavější se pak zdála cesta z kopce, kterou některé absolvovaly „jízdou po zadku“. Po tomhle zážitku, u kterého se cestou do kopce zapotil nejeden rodič, se všichni nadšení i vyčerpaní postupně odebrali k domovu, takže akce nedostála svému názvu a závěrečný táborák již nikdo nezapálil. Přesto šlo o příjemné odpoledne, plné sportovních výkonů a dětských úsměvů, na které stojí za to zavítat. Poslední letní paprsky a jednu z posledních příležitostí ke koupání obyvatelé Jamného využili na výbornou.

Alena Kožíková

Další článek:
Předchozí článek: