Podzimní hudební Velikonoce

Podzimní hudební Velikonoce

Velikonoce v říjnu? Proč ne – když v Rusku mohli mít Říjnovou revoluci v listopadu, v Železném si zase dopřejí pomlázku na podzim. Jarní protivirová opatření sice znemožnila uskutečnit 8. ročník tradičního festivalu Bluesová pomlázka v původním termínu, ale pořádající spolek deTOX akci nezrušil,  nýbrž pouze odložil. Nestane–li se znovu něco mimořádného, vše by mělo vypuknout v sobotu 17. října v 17 hodin, tradičně v oblíbeném sále  železenského kulturního domu.

Říkává se, že „všechno zlé je pro něco dobré“. Toto rčení by mohlo platit i pro letošní „Pomlázku“, neboť seznam účinkujících vykazuje změny k lepšímu, přestože pozváni byli stejní aktéři jako na jaře. V dubnu byl ovšem ze zdravotních důvodů dosud mimo hru trvalý parťák slovenského kytaristy Ľuboše Beni, legenda bluesové scény našich sousedů Peter Bonzo Radványi. Beňa měl tedy na jaře přijet s countryovými Prospektory, jenže  od té doby se jeho stálý kolega natolik zotavil, že tentokrát se pár Beňa–Radványi bude moci představit v plné síle.

Beze změny zůstává program střední části večera. Půjde o originální sólové představení Petra Uviry, kytaristy skupin Ladě a Heimat. Vloni sice  pořadatel dojednával jeho účast ještě v duetu s houslistkou Jitkou Šuranskou, ta ale bohužel na podzim podlehla těžké nemoci a Petr přislíbil, že slíbený festivalový set odehraje i na její počest sám.

Závěr bude patřit kapele Charlie Slavík Revue, ovšem i v její sestavě došlo k atraktivní změně. Post kytaristy zaujal v Praze žijící Američan Steve Walsh, který má za sebou spolupráci například i se slavnou zpěvačkou Norah Jones. Se skupinou Charlieho Slavíka, který je považován za nejlepšího hráče na foukací harmoniku u nás, by měl Walsh následně vystoupit i na nejznámějším českém žánrovém festivalu Blues Alive v Šumperku.

Václav Seyfert

Další článek:
Předchozí článek: