Recepty Podhorácké kuchyně – Tři pokrmy pro každého

Recepty Podhorácké kuchyně – Tři pokrmy pro každého

Jistě jste si u předchozích receptů povšimli, že jídla našich předků nepatří dle moderních měřítek ke zrovna moc dietním. Hemží se to v nich mlékem, máslem, sádlem, škvarky či vajíčky. Dobové hospodyně samozřejmě sahaly po tom, co poskytovalo jejich hospodářství. Neznaly rostlinné oleje a místo supermarketů měly k dispozici maximálně produkci jiných hospodářů, kteří své přebytky nabízeli na trzích. Dnes sáhneme ke skromnějším receptům jídel, která zasytí, ohřejí a využijí i suroviny zbývající po bohatších jídlech.

HORÁCKÁ HOUBOVÁ POLÉVKA
Suroviny: 400 g čerstvých hub (tvrdších – lišek, hříbků), 250 g brambor, 50 g másla, 30 g hladké mouky, 1 l vody, 300 ml zakysané smetany, 1 ks cibule, kmín, sůl
Postup přípravy: Brambory oloupeme, nakrájíme na menší kostičky, vložíme do hrnce, zalijeme vodou, přidáme kmín, osolíme a vaříme doměkka.  Mezitím nakrájíme očištěné houby na plátky a oloupanou cibuli na drobné kousky. Pak rozehřejeme na pánvi máslo, na kterém osmahneme plátky hub s cibulí a přidáme je vařit k bramborám. Když máme brambory s houbami téměř měkké, zahustíme polévku zakysanou smetanou promíchanou s moukou a polévku povaříme alespoň 5 minut. Nakonec polévku dle chuti osolíme a horkou servírujeme.

DRŠTIČKA (JABKOVEC)
Drštička je obdobou bramborových placek. Na rozdíl od nich ale na těsto potřebujeme polovinu brambor syrových a polovinu vařených. Ty se oboje nastrouhají a smíchají s trochou mouky, přidá se vajíčko, sůl, pepř, majoránka, kmín. Na vymaštěný plech se vylije polovina tohoto těsta, na to  nasypeme nakrájené škvarky (lze použít také mleté nebo uzené maso). Na ně přijde druhá vrstva těsta a nakonec znovu škvarky (maso). Plech vložíme do trouby a pečeme cca 45 min. Upečená drštička se krájí na čtverce a jí teplá i studená. Syrové brambory je možné nahradit vařenými ječnými kroupami.

PODHORÁCKÉ MLÁDĚ
Suroviny: 250 ml mléka, 21 g droždí, 100 g cukr krupice, 125 g másla (přepuštěné + na potření plechu), 2 kusy žloutku (+1× rozšlehané vejce na potření), 300 g mouky pšeničné hrubé, 160 g mouky pšeničné hladké, špetka soli, citronová kůra (+vanilka), ořechy (nahrubo nasekané na posypání)
Postup přípravy: V ohřátém mléce s trochou cukru nechte vzejít droždí. Kvásek smíchejte se zbylým cukrem, máslem a žloutky. Přidejte obě mouky, sůl, citronovou kůru a vanilku a vypracujte řidší těsto, které ale půjde rozválet. Troubu předehřejte na 180 °C. Větší část těsta rozválejte, přemístěte na tukem vymazaný (nebo pečicím papírem pokrytý) plech. Zbylé těsto vyválejte a vykrájejte z něj různé ozdoby, například srdíčka či ptáčky, kterými ozdobte plát těsta. Koláč potřete vajíčkem, posypte ořechy a upečte dozlatova.

Vladimír Vecheta

Další článek:
Předchozí článek: