Bleší trhy a Happening bez obalu

Bleší trhy a Happening bez obalu

Bleší trh, tedy prodej či směna věcí, které jejich majitel již nevyužije, patří k tradičním a oblíbeným aktivitám vyhledávaným domácími i turisty. Množství levného stánkového zboží a trendu „použij a vyhoď“ sice poněkud ustoupily, v současné společnosti ale vzrůstá zájem o udržitelné hospodaření a snižování produkce odpadu (zero waste) a tím i poptávka po zboží z druhé ruky. Takto lze věci sehnat přes internetové bazarové portály. Opravdový zážitek ale poskytují právě bleší trhy, kdy se lze přebírat poklady z truhlic a půd, osobně si povykládat s prodejci a zjistit tak příběhy prodávaných věcí. V Tišnově budete mít tuto příležitost v sobotu 12. 9. 2020 v rámci tišnovských trhů. Chcete-li sami nabídnout k prodeji věci na bleších trzích, kontaktujte paní Evu Zavřelovou z MěÚ, tel. 549 439 851, eva.zavrelova@tisnov.cz, která rezervuje prodejní místo. Nepotřebné předměty můžete také darovat spolku Za sebevědomé Tišnovsko, který výtěžek z prodeje použije na podporu Ekoporadny Tišnovsko a Lesního rodinného klubu na Tišnovsku Kalužníček. Tyto předměty je možné odevzdat v Ekoporadně, nám. 28. října, č.p. 28 (ve dvoře) 3. 9. a 10. 9. (čtvrtky) 14.00–18.00. Bleší trhy pořádá spolek Za sebevědomé Tišnovsko, z. s., a město Tišnov.

Na Bleší trhy v dopoledních hodinách bezprostředně navazuje akce Happening bez obalu na nám. 28. října před Ekoporadnou Tišnovsko. Po cestě z trhů se tedy můžete přijít inspirovat a osvěžit hned na vedlejší náměstí. Máme za cíl přiblížit myšlenku zero waste v domácnosti zejména rodinám s dětmi. Kromě základních zásad bezodpadového hospodaření, jako je nakupování do vlastních tašek a pytlíků, používání vlastních nádob a lahví či nakupování v bezobalových prodejnách, se seznámíte i s tipy pro domácí výrobu produktů, které běžně kupujeme v obalu v obchodě. Vše bude možné si otestovat, ochutnat, vyzkoušet, odnést si recept. Bude připraveno drobné občerstvení a aktivity pro děti. Happening se koná za každého počasí.

Bleší trhy i Happening bez obalu odkazují na myšlenku Týdne bez odpadu, což je mezinárodní událost konaná první týden v září, jejímž cílem je zvýšit povědomí o hromadění odpadu a inspirovat k jeho omezení.

Linda Marková

Další článek:
Předchozí článek: