Recepty Podhorácké kuchyně

Recepty Podhorácké kuchyně

Selský oběd z podhoráckého statku

Bohatší podhorácké statky se ve svém jídle neomezovaly jen na brambory a mléko, a když měla hospodyně dostatek času a surovin, trávila v kuchyni dlouhé tvůrčí chvíle. Tentokrát zalistujeme v její knize receptů z roku 1905 a poskládáme tip na selský oběd o třech chodech. Recepty ponecháme v původním stylu písemného záznamu, ať se ukáže, zda kuchyni našich předků umíme porozumět.

Předkrm: Vejce s hořčicí
Postup přípravy: 6 vajec natvrdo uvařených nakrájíme na kolečka. 1 tvrdou housku rozstrouháme a usmažíme na kousku másla (vyrobíme osmaženou strouhanku). Smetanovou zálivku vytvoříme z 1 žejdlíku (cca 0,5 l) kyselé smetany, žloudků, trochy soli, pepře, rozsekané pažitky a kávové lžíce hořčice dohromady rozšlehané. Kastrolek (pekáček) vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Na to skládáme vždy jednu vrstvu nakrájených vajec, kterou posypeme jednou vrstvou strouhanky. Nakonec vše zalijeme smetanovou zálivkou a dáme na nižší teplotu cca 15 minut zapéct. Po vyjmutí s trouby nahoře posypeme osmaženou houskou a servírujeme. Místo strouhanky je možné použít na plátky nakrájené brambory.

Hlavní chod: Svíčková na uherský způsob
Postup přípravy: Svíčková se zbaví kostí a blány, nasolí, posype paprikou, zabalí do slaniny a ováže motouzem. Na pekáč se dá půl rozkrájené cibule na máslo osmažit, přidá se kávová lžíce papriky, zaleje polévkou (vývarem), svíčková se na to vloží a dá péct pod poklicí 1 hodinu. Pak se obrátí a peče do měkka. Pečeně se přendá na jiný kastrol, omáčka (na pekáči) se zapráší moukou a zalije smetanou, nechá povařit a pak prolisuje. Motouz z masa se sundá a maso se nakrájí i se slaninou na úhledné kousky. Podává se k tomu dobrý knedlík.

Moučník: Mechový nákyp
Postup přípravy: 120 g cukru třeme s 8 žloudky 20 minut. Do toho zamícháme 2 tabulky rozstrouhané čokolády, 70 g pomerančové kůry nakrájené na nudličky a 30 g strouhané housky (strouhanky). Z 8 bílků vyšleháme tuhý sníh a spolu se 140 g mletých mandlí zlehka promícháme s tou masou. Dáme do formy pro nákyp vymazané máslem a vysypané moukou a zvolna pečeme 45 minut. Po upečení se nákyp vyklopí na mísu a nechá zchladnout. Do 0,5 litru vyšlehané husté smetany vmícháme trochu roztlučené vanilky s cukrem a šlehačkou takto ozdobíme nákyp na vrch předtím, než ho neseme na stůl.

Vladimír Vecheta

Další článek:
Předchozí článek: