Fotbalisté AFK mají nového trenéra

Fotbalisté AFK mají nového trenéra

Novým hlavním trenérem mužů AFK Tišnov se stal Roman Drga, kterého jsme poprosili o rozhovor, jímž by se představil všem lidem zajímajícím se o tišnovský fotbal.

Dobrý den, Romane, na úvod vás poprosím, abyste nám řekl něco o sobě.
Fotbalově jsem vyrůstal ve Zlíně a přes Prostějov jsem se dostal do prvoligové Zbrojovky Brno. Poté jsem působil v druholigové Kroměříži a Jihlavě a ve 26 letech jsem po operacích kolena a ramene ukončil profesionální kariéru. Vystudoval jsem Masarykovu univerzitu, Fakultu sportovní, kde nyní i pracuji a mimochodem spolupracuji na výuce budoucích fotbalových trenérů. Na trenérské lavičce jsem začínal u dorostu v Bystrci, poté jsem se přesunul k mužům do Blanska, Líšně, Uničova a naposledy jsem byl ve Startu Brno.

Jaký byl Váš největší fotbalový zážitek?
Asi všechny prvoligové zápasy za Zbrojovku Brno, ale ty nejlepší vždycky byly se Spartou a se Slavií.

Jak byste se charakterizoval jako trenér?
Myslím, že jsem komunikativní typ, který se s hráči snaží vycházet po dobrém. Mám rád ofenzivní fotbal, ale se současným plněním taktických pokynů i směrem do defenzívy.

Jak se zrodil váš příchod do Tišnova?
Již loni v létě mě s nabídkou na hlavního trenéra oslovil Martin Janás. Další kontakt s tišnovským klubem přišel v zimě, ale obě nabídky jsem z důvodu působení ve Startu Brno musel odmítnout. Nyní jste mě s nabídkou na pozici hlavního trenéra hned po předčasném ukončení fotbalové sezóny znovu oslovil vy. Následně jsme si několikrát zatelefonovali, abychom se nakonec i s předsedou klubu Štěpánem Pilným sešli všichni tři na osobní schůzce v areálu AFK, po které jsem se definitivně rozhodl, že nabídku přijmu.

Čím vás nabídka Tišnova oslovila?
Mám pocit, že tady vzniká něco, co by do budoucna mohlo fungovat. Dokončuje se zde velice hezký areál, takže věřím, že i díky tomu budeme úspěšní. A za další se mi velice líbí strategie klubu vychovávat si vlastní odchovance, kteří následně tvoří převážnou část prvního týmu.

Jaké jsou nejbližší plány na nynější fotbalové „mezidobí“ a letní přípravu?
Nyní je pro mě prioritní seznámit se s hráči a jejich dovednostmi, k čemuž by měla sloužit i nějaká přátelská utkání. Poté si dáme cca na tři týdny přestávku, abychom po ní začali třikrát týdně trénovat, kde už se do hráčů budu snažit dostat to, co budeme chtít hrát. V letní přípravě odehrajeme minimálně další čtyři přípravná utkání.

Budete mít v AFK na starosti i něco jiného než jen mužskou kategorii?
Kromě mužstva mužů bych měl mít přesah i ke staršímu dorostu a samozřejmě se budu zajímat i o další mladší kategorie. Cílem je postupné zabudovávání šikovných dorostenců do prvního týmu.

Budete po vedení klubu požadovat nějaké posily?
Nejprve se musím seznámit s týmem, a jelikož drtivou většinu hráčů tvoří místní odchovanci, tak se přiznám, že úplný přehled o nich zatím nemám. K tomu by měla posloužit i přípravná utkání v překlenovacím období, takže pokud by k posílení došlo, tak až v rámci letní přípravy. Ale rozhodně to není primární cíl a naprostou většinu mužstva bude tvořit stávající kádr.

Jaké budou ambice mužstva pro příští sezónu?
Hrát dobrý fotbal, který se bude lidem líbit, s nímž budeme spokojeni a samozřejmě bude přinášet úspěchy. A můj osobní cíl pro následující sezónu je hrát ve vrchních patrech tabulky I. A třídy.

Děkujeme za rozhovor, přejeme mnoho úspěchů a ať se vám v Tišnově líbí.

Jiří Klíma

Další článek:
Předchozí článek: