Proč je nám v létě zima

Proč je nám v létě zima

Když v létě vylezete z vody na mnohem teplejší vzduch, začne vám být zima. Ale proč? Tak jsem se zeptal sextánů místního gymnázia, když jsem tu kdysi byl na učitelské praxi. Odpověď, které se mi dostalo, se mi vryla do paměti navěky. Prý když vlezeme do vody, která má 20 °C, teplota našeho těla se přizpůsobí teplotě vody. Když pak vylezeme ven na vzduch, který má 30 °C, teplota našeho těla se zase přizpůsobí teplotě vzduchu a my tím utrpíme teplotní šok.

Šok jsem utrpěl já. Studenta jsem požádal, aby si nechal napsat pětku ještě z biologie. Člověk je přece teplokrevný. Kdyby naše teplota spadla na 20 °C, nepřežijeme to. Ale ta původní otázka, proč je nám zima, když přece jdeme z chladna do tepla, stojí za zamyšlení. Je to tím, že člověk ponořený do kapaliny je mokrý.

Když v létě vylezeme z bazénu, jsme celí mokří od vody. Venku na vzduchu a sluníčku zase pomalu uschneme. Pro fyzika to znamená, že všechna ta voda, co na sobě máme, se musí vypařit. Na to nemusí být ani nijak horká, voda se odpařuje při jakékoliv teplotě od nuly do sta. Prádlo na šňůře taky nemusí vřít, aby uschlo. Ale potřebuje na to spoustu tepla. Něco dodá sluníčko, když na nás svítí, a maličko přispěje teplý vzduch kolem. Většinu tepla nám ovšem sebere ta voda a nás tak ochlazuje. Anebo ručník, když se utřete. Pak jste vy suší, ale chladí se ručník.

To je náhodou občas výhoda. Mokrý ručník se ochlazuje tím, že schne. Když do něj zabalíte lahev s pitím, může vám ochladit limču. Doporučuji to nechat ležet ve stínu, ať se teplo bere jen od limonády, a ne ze sluníčka. Ale nezkoušel bych to s limčou v kelímku – ta naležato nedělá dobrotu.

Odpařování ochlazuje, a to nejen v létě u bazénu. Stejně tak se ochlazuje třeba horký čaj v hrnku – nejvíc tepla se ztratí tím, že se z něj vypařuje voda. Hrnec s polévkou taky ztrácí teplo hlavně takhle. Proto taky existují pokličky.

My sami se tak nakonec chladíme taky. Lidé se potí proto, aby na nich pot pomalu osychal a tím je chladil. Když pak z horké letní ulice vejdete rozehřátí do studené chodby doma, váš pot už se v chladnějším vzduchu nestíhá odpařit a vy se můžete jít rovnou zase koupat. Tak jen pozor, ať pak na koupališti neutrpíte teplotní šok.

Vojtěch Hanák

Další článek:
Předchozí článek: