Opravme Česko

Opravme Česko

Vadí vám, že se výrobky často po uplynutí záruční doby rozbijí a nejdou opravit?
Opravářů a servisů stále ubývá a současně nastavená ekonomika nás nutí koupit nový výrobek. Ten starý končí zbytečně na skládce a my abychom kupovali další. Třeba na „super výhodné splátky“. A třeba opět nekvalitní. Proto jsme se rozhodli to změnit. Cílem spolku Opravme Česko je sdružovat partnery s cíli prevence vzniku odpadu a přechod na cirkulární ekonomiku. Chceme, aby výrobky vydržely co nejdéle, tedy aby se opravovaly. A pokud už doslouží, aby byly odevzdány k odborné recyklaci. Chceme, aby se prodávaly a vyráběly především kvalitní a opravitelné výrobky, bojujeme tak proti masové produkci šmejdů na jedno použití. Tím šetříme cenné nerostné suroviny a přírodu chráníme od skládek a uživatelovu kapsu od zbytečných výdajů. Všechno záleží na nás, spotřebitelích. Buď si necháme líbit, že musíme měnit výrobky každé dva roky, nebo to změníme. Nekupujme výrobky, které jsou neopravitelné! Vyrábět a prodávat šmejdy prostě není v pořádku.

Opravárna – nevyhazujeme, opravujeme
Pokud se výrobek přeci jen rozbije, pokusme se ho opravit. Na webu je spousta návodů. Pokud si na to netroufnete, zkuste využít www.opravarna.cz. Najdete opraváře v blízkém okolí za nejnižší cenu. Momentálně obsahuje 1 580 zaregistrovaných opravářů a servisů po celé republice. Hobby opraváři si hravě poradí téměř se vším, co už odborné servisy nechtějí dělat. Například se starším elektrem, kuchyňskými spotřebiči apod. Odborné servisy zase v krátké době opraví mobilní telefony, počítače, tablety atd. Zákazník dostane většinou více nabídek na opravu, takže si může na základě hodnocení od ostatních zákazníků a nabídnuté ceny vybrat nejvýhodnější nabídku. Aplikace dokáže najít opravu téměř na cokoliv, co opravit lze. Síť se navíc neustále rozšiřuje o nové opraváře a servisy.

A když už opravdu výrobek nelze opravit, měl by se recyklovat. Mapu červených kontejnerů na sběr elektroodpadu najdete na  www.cervenekontejnery.cz.

Jste opravář/ka či servis?
Zaregistrujte se zdarma na: www.opravarna.cz.
Při registraci si vyberte kategorii, co všechno umíte opravit. Budeme vám posílat do mailu nabídky oprav. Za tuto základní službu neplatíte žádnou provizi. Připlatit si můžete za zviditelnění vašich nabídek.

Jan Charvát, Miroslav Pálka

Další článek:
Předchozí článek: