CSS opět v Tišnovských novinách

CSS opět v Tišnovských novinách

Milí čtenáři Tišnovských novin, po delší době se opět hlásíme na těchto stránkách a zaujímáme naše tradiční místo v tomto měsíčníku. Omlouváme se Vám všem, kteří jste postrádali naše příspěvky i program akcí na další měsíce. I přes personální krizi, která nás na podzim postihla na pozici kulturního pracovníka, se nám podařilo zajistit a zrealizovat naplánované předvánoční akce. A to jak Mikulášskou zábavu, tak Vánoční zpívání s Jiřím Helánem, Vánoční zdobení perníčků s Alenou Smejkalovou či Vánoční vystoupení pro seniory. Uskutečnil se i výlet na hrad Špilberk a již potřetí prohlídka vily Tugendhat. To vše hlavně díky paní Martě Špirkové, která se i přes velké množství své vlastní práce tohoto všeho ujala. Patří jí za to můj velký dík.

Od 1. 2. 2020 máme pozici kulturně-aktivizačního pracovníka již obsazenou. Je jím paní Kateřina Malášková, která bude nadále zajišťovat všechny akce a aktivity pro seniory CSS a celého Tišnova. Kontaktovat ji můžete na telefonním čísle 730 193 325 nebo na mailové adrese kultura@css-tisnov.cz či osobně v knihovně CSS Tišnov.

V únoru jsme už pro naše seniory připravili zpívání s dětmi ze ZŠ Smíškova, Maškarní zábavu a začátkem března Oslavu MDŽ. Současná situace nás bohužel donutila všechny další naplánované akce a aktivity odložit nebo pozastavit. Věřím, že v dalším čísle Tišnovských novin Vás už budeme moci informovat o termínech kulturních akcí, výletů, zájezdů, plavání, přednášek a všech dalších aktivit pro seniory z Tišnova, tak jak jste na to byli vždy zvyklí. Přeji Vám hodně zdraví, optimismu a psychické pohody.

Jana Hutařová, ředitelka CSS Tišnov

Jak se žije seniorům v Penzionu?
Chtěla bych na tuto otázku odpovědět z vlastní zkušenosti, protože patřím k těm několika obyvatelům, kteří tady bydlí téměř od začátku. 7. února to bylo 23 let. Že je Penzion jak na Králově, tak K Čimperku velmi potřebný, o tom svědčí množství žádostí o umístění.
Co všechno zde najdete a co můžete využít bez velké námahy – stačí kousek dojít nebo sjet výtahem: kadeřnictví, kosmetiku, kapli, ordinaci lékařky, pedikúru, rehabilitace a masáže, obchod s potravinami a drogerií. Také zde máme společenské místnosti, jídelnu, knihovnu a tělocvičnu. To vše je k dispozici nejen nám obyvatelům penzionu, ale všem v okruhu ORP. Myslím, že ti, kteří zde bydlí, mi potvrdí, že se nenudí. V pondělí, středu a pátek se cvičí, v úterý máme kurz trénování paměti a kroužek zpěvu, ve čtvrtek ruční práce, zájezdy a kulturní vystoupení. Jedenkrát za měsíc (a koncem roku bychom měli mít padesáté setkání) probíhají poslechové hudební pořady s panem Ing. Seyfertem. Jednou za čtrnáct dní můžeme jet plavat do Wellness Kuřim.
Velkou výhodou jsou zajištěné obědy, které si sníme buď společně v jídelně, nebo odneseme do svých bytů. Avšak tím největším kladem v našem věku je poskytování celodenní pečovatelské služby. Pokud je třeba, je o nás ve dne i v noci postaráno. Samozřejmě každý člověk je jiný, má jiné představy, nároky, pohledy na život. Ale protože jsem denně s ostatními obyvateli ve styku, vím, že si žití v Penzionu pochvalují. A nejen oni, ale i jejich děti, které se tak mohou v klidu věnovat svým rodinám a vědí, že o jejich rodiče je dobře postaráno v našem tišnovském Penzionu.

Ludmila Cvrkalová

Nové webové stránky CSS
Vy, kteří navštěvujete naše webové stránky www.css-tisnov.cz, jste si už jistě všimli, že prošly velkou změnou – doufáme, že i pro vás k lepšímu. Novou grafickou podobou jsme se rozhodli navázat na naše logo. Jeho symbolika trojlístku totiž nejlépe vystihuje naše tři základní činnosti:
• ubytování (Penzion Králova a Penzion K Čimperku 1812, 1813),
• terénní pečovatelská služba,
• kulturně společenské akce pro tišnovské seniory.
O každé z těchto činností Vás budeme průběžně informovat v dalších článcích Tišnovských novin.
Kromě nové grafiky, textů, fotografií a moderního přehledného designu mají naše nové webovky ještě jednu novinku. Tou je možnost přihlásit se na naše zájezdy a výlety přímo přes ně. Pokud u daného výletu kliknete na „Detailní informace“, otevře se vám přehledná tabulka, kde po vyplnění základních údajů stačí kliknout na „Odeslat přihlášku“ a nám přijde informační mail o vašem přihlášení. Tím je vše hotovo. Nezapomeňte, prosím, vyplnit i zastávku, kde nastoupíte. Věřím, že to bude pro Vás pohodlný a oblíbený způsob, jak se hlásit na naše zájezdy. Možnost přihlášky telefonicky,
mailem nebo osobně samozřejmě stále platí.

WIFI pro obyvatele Penzionu
Obyvatelé CSS mají nově možnost využít wifi v prostorách Penzionu Králova, a to v jídelně, knihovně a vestibulu. Z důvodu, že do určité míry neseme odpovědnost za stahovaný obsah, nemůže být tato wifi veřejná a volně přístupná. Našemu nájemníkovi na vyžádání nastavíme heslo přímo do jeho zařízení u kulturně-aktivizační pracovnice p. Kateřiny Maláškové.

Roušky pro seniory
Slyšela jsem jednoho psychologa říkat, že potřeba pomoci, solidarity, užitečnosti je v dnešních dnech pro člověka stejně přirozená jako pocity strachu, úzkosti a nejistoty. Já se ale stále ráda nechávám překvapovat tím, jak se to naše „lidské plémě“ dokáže v dobách horších či zlých semknout, nezištně pomáhat, být empatickým. Krásným příkladem tohoto bohulibého lidského konání bylo množství ušitých roušek, kterých se nám dostalo od dárců z Tišnova. Díky nim jsme mohli všem zhruba 250 seniorům v našem penzionu rozdat ušité bavlněné roušky hned následující den po vyhlášení nařízení vlády o trvalém nošení mimo domov. Většina seniorů už samozřejmě svoji roušku měla od své rodiny, někteří si ji i sami ušili podle návodu, který jsme jim poskytli. I přesto byla pro nás jistota, že se může každý senior chránit, velmi důležitá. Dokonce zbylo i pro naše pečovatelky, které je také velmi uvítaly.
Náš velký dík proto patří zejména těmto dárcům: INSPIRO Tišnov, ZŠ Tišnov, nám. 28. října, paní Vrtělová, paní Mgr. Jaroslava Paruchová, paní Alena Smejkalová, zaměstnankyně CSS, paní Jaroslava Dvořáková, seniorka CSS, slečna Magdaléna Hutařová. Děkujeme!

Kateřina Malášková, kulturní a aktivizační pracovnice

Další článek:
Předchozí článek: