Sport v čase uvolňování

Sport v čase uvolňování

Koncem května vláda umožnila při dodržení přísnějších podmínek návrat ke společným pohybovým aktivitám a sportovci tak mohou znovu vyvíjet činnost v téměř klasických podmínkách. Šesti zástupcům tišnovských klubů jsme v souvislosti s tímto opatřením položili čtyři stejné otázky:
1) Jakým způsobem probíhala příprava sportovců ve Vašem klubu v nedávných týdnech, kdy bylo omezeno až zcela zakázáno jakékoliv shromažďování většího počtu osob?
2) Odkdy a jak se naopak připravují v současnosti, kdy došlo k určitému uvolnění restrikcí?
3) Jakým způsobem rozhodl Váš řídicí sportovní svaz o soutěžích, v nichž startují Vaše týmy či jednotlivci?
4) Uskuteční se již v červnu nějaké zápasy, závody či jiné soutěže?

A zde jsou jejich odpovědi:
ATLETIKA (Martin Sebera)
1) Činnost klubu jsme zrušili 11. 3. v souladu s vládním opatřením k prevenci šíření koronaviru COVID-19. Zrušení se týkalo tréninků dětských skupin – rodiče s dětmi, a pro děti I. a II. stupně základních škol. Elitní miniskupinka pokračovala v přípravě individuálně – na zahradě a případně v lese. S postupným uvolňováním opatření jsme se postupně začali scházet i na atletických drahách na obou dvou základních školách.
2) Znovuzahájení činnosti Atletického klubu jsme naplánovali od úterý 26. 5., a to ve shodném rozvrhu, který platil od září 2019. S jediným rozdílem, že tréninky se budou vždy odehrávat jen na venkovním hřišti, tedy bez možnosti využití šaten. V případě špatného počasí tréninky nebudou.
3) Český atletický svaz pod heslem „Spolu na startu“ uspořádá 1. června první mítink na kladenském stadionu s předními českými reprezentanty. Cílem svazu je, aby se na dalších stadionech po celé republice uskutečnily další atletické závody určené pro děti a mládež různých věkových kategorií a v různých disciplínách. Cílem této iniciativy je být spolu na startu letošní závodní sezony. Náš klub se tedy rozjede po nejbližších mítincích. O  termínech ostatních soutěží (týmové soutěže a individuální mistrovství) se nyní jedná a hledají se dny a časy…
4) Všechny naše tradiční atletické závody pro děti, které v Tišnově pořádáme, jsme do konce června zrušili.

BASKETBAL (Beata Adamcová)
1) Děti se připravovaly samostatně doma, měly možnost využívat cvičení uvedených na webových stránkách České basketbalové federace.
2) Od začátku května chodíme trénovat na venkovní hřiště.
3) Všechny soutěže byly předčasně ukončeny.
4) Soutěže začnou znovu až v září, příprava v srpnu formou soustředění.

FOTBAL (Štěpán Pilný)
1) V souladu s ustanovením vlády jsme přešli na individuální trénování v místě bydliště dle možností každého hráče. Trenéři vypracovali tréninkové plány a přeposílali je přes skupiny na sociálních sítích. Dále nám fotbalový svaz dodával videa trénování z domova.
2) Od 11. 5. znovu v souladu s ustanovením vlády se jednotlivá družstva připravují v menších skupinách na hřišti. A to za předpokladu dodržení všech hygienických doporučení a nařízení.
3) Fotbalový svaz rozhodl o ukončení všech amatérských soutěží bez určení pořadí. To znamená, že se soutěže nedohrají a nikdo nepostupuje ani nesestupuje.
4) Čekáme, zda po 25. 5. dojde k dalšímu uvolnění. Pokud to tak bude, počítáme s přátelskými zápasy ve všech kategoriích.

STOLNÍ TENIS (Rostislav Černoch)
1) Příprava v našem klubu byla pozastavena vyhlášením nouzového stavu.
2) Od 11. 5. bylo možno otevřít vnitřní sportoviště, ale za splnění několika podmínek, hlavně hygienických, na což nebyli všichni připraveni. Například tělocvična je pro nás zatím uzavřená.
3) Všechny soutěže ve stolním tenisu byly ukončeny a postupy a sestupy jsou prováděny ze stávajících tabulek (nebyla dohrána dvě soutěžní kola). Jelikož družstvo A skončilo  v divizi na 2. místě, postupujeme do 3. ligy. V krajských soutěžích se ještě postupy a sestupy upravují. Předpokládáme, že družstvo B si udrží stávající soutěž KS 2. tř. Družstvo C postupuje do 2. okresní soutěže.
4) Zahájení sezóny 2020/21 předpokládáme v měsících září–říjen.

TENIS (Zdeněk Kunický)
1) Sportovní příprava tišnovských tenistů byla přerušena 13. 3. vládním nařízením. Od tohoto data byly zrušeny veškeré tréninky a areál tenisového klubu se uzavřel.
2) Kolem 11. 4. vláda dovolila s určitým omezením používat venkovní sportoviště. Náš klub spustil tréninky v omezeném režimu 15. 4. Pro děti, které měly zájem trénovat, se vytvořil rozpis tréninků tak, aby splňoval veškerá nařízení a doporučení. Děti byly na kurtě samy s trenérem nebo maximálně po dvou a všichni dodržovali dvoumetrové odstupy. Rodiče měli do areálu vstup zakázán. Trénovalo se (a doposud se ještě trénuje) i v dopoledních hodinách, aby se v areálu nekumulovalo více osob.
3) Soutěže družstev byly redukovány na tři soutěžní kola, která začínají 6. až 7. 6. a pokračují v termínech 20.–21. 6. a 27.–28. 6. Již 30. 5. však vstupují do soutěží družstev naši minitenisté a o den později družstvo babytenisu. Turnaje jednotlivců byly zrušeny do 25. 5. a poté mohou pořadatelé turnaje pořádat v omezeném počtu účastníků.
4) Soutěže budou rozlosovány po 15. 5., takže v době uzávěrky vydání dosud není program tišnovských utkání znám.

VOLEJBAL (Vladislav Horký)
1) Příprava probíhala individuálně – procházky, běh, kolo.
2) Poprvé bychom se měli setkat v polovině května, pravděpodobně budou stanoveny tréninky jedenkrát tydně, zřejmě na venkovní antuce.
3) Volejbalový svaz rozhodl o předčasném ukončení všech soutěží.
4) V červnu by se měla řešit budoucnost a přihlášky na novou sezónu, která obvykle začíná na přelomu srpna a září. Přes léto snad objedeme pár turnajů a začneme s přípravou.

Václav Seyfert

Další článek:
Předchozí článek: